matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
...
zuza:
hej pomoże ktoś
?
mam wyznaczyć sumę dziesięciu początkowych wyrazów ciągu geometrycznego gdzie a
1
=3 a a
2
=1,5
1
mam już q=
2
a S
10 ma wyjść
3069
S
10=
i nie wychodzi
512
26 paź 15:24
Zbronek:
wychodzi ,tylko policz dobrze
26 paź 15:30
Zbronek:
1
1−
10
2
1023*2*3
S
10
=
*3=
1
1−
2
1024
26 paź 15:33