zadanie
MatMAX: Mam pytanie odnośnie zadania bo nie wiem czy dobrze je zrobiłem jest ono wprawdzie proste ale
prosze o sprawdzenie a zadanie brzmi tak:
5 Maszynistek piszę pewną liczbę stron maszynopisu w ciągu 6 godzin Oblicz w jakim czasie taką
samą partię stron przy takiej samej wydajności pracy napisze 12 maszynistek. wg mnie powinno
byc ze w 3 godziny ale jak to obliczyć?
26 paź 12:31
tim: Jest źle.
5 maszynistek − 6 godzin − x stron
1 maszynistla − 6 godzin − x/5 stron
1 maszynistka − 1 godzina − x/30 stron
12 maszynistek − 1 godzina − 12x/30 (2x/5) stron
12 maszynistek − 2,5 godziny − x stron
26 paź 12:50
krania: Metoda prostsza:
1. Policz czas potrzebny do napisania przez jedną maszynistkę: = 6*5 = 30 godzin
2. Policz czas potrzebny do napisania przez 12 maszynistek: = 30/12 = 2,5 godziny
Metoda formalna:
policz czas pisania 1 strony przez 1 maszyniskę (zakładając np. s stron)
= 6*5/s
policz czas pisania s stron przez 1 maszynistkę (s się skróci)
= s*(6*5)/s = 6*5 = 30
policz czas pisania przez 12 maszynistek
= 30/12 = 2,5
26 paź 12:58
Bogdan:
Dzień dobry.
Witaj
Tim
Mamy tu do czynienia z proporcją odwrotną. Przypominam, że w proporcji odwrotnej jest
stały iloczyn dwóch wielkości.
| | 30 | | 5 | |
W tym zadaniu: 5 * 6 = 12 * x ⇒ x = |
| = |
| = 2,5 |
| | 12 | | 2 | |
26 paź 12:58
tim: Dzień dobry.
Witaj Bogdanie.
26 paź 13:01
MatMAX: Dziękuje bardzo
26 paź 13:08
tim: Bogdanie − właśnie drukuję owoc "mojej" ciężkiej pracy. Niedługo idę wysłać.
Choć boję się o ten przekrój czworościanu, to i tak na nic już nie wpadnę.
Pozdrawiam.
26 paź 13:18
Bogdan:
Bez obaw, Twoja praca jest bardzo dobra i z pewnością odniesiesz sukces
26 paź 13:22
tim: Pożyjemy, zobaczymy
26 paź 13:25
tim: Tak a propos, szkoda, że na innych portalach dają ludzie do rozwiązywania zadania z olimpiad −
przykładowo to zadanie:
http://zadane.pl/zadanie/51455. 14 latek zadał zadanie i dostał odpowiedź z pochodnymi. I niby
wyśle to rozwiązanie i będzie och ach jaki Einstein. Myślałem podobnie, ale nie potrafiłem
znaleźć minimum... Zresztą już nieważne.
26 paź 13:28