pochodne
j:
Moje pytanko w jakiś sposób zostało to zrobione ? może ktoś to bardziej rozłożyć ?
| | 1 | |
wiem że (tgx)' = |
| ale tam jeszcze zostało pomnożone razy √x |
| | cos2x | |
26 paź 16:48
Bogdan:
pochodna jest źle wyznaczona, w miejscu drugiej gwiazdki * powinien być znak minus
26 paź 16:55
Bogdan:
| | u | | u' * v − u * v' | |
y = |
| ⇒ y' = |
| |
| | v | | v2 | |
26 paź 16:55
Bogdan:
| | 1 | |
y = tgx ⇒ y' = |
| a także y' = tg2x + 1 |
| | cos2x | |
26 paź 16:56
j: tak pomyliłem się, i dzięki już widzę o co chodzi, ale mam jeszcze jedno pytanko
chodzi o wyznaczenie pochodnej 2(x+1)
2 = 2 * 2(x+1)
skąd jest 2(x+1) to wiem
pochodna z 2 to 2 ?
bo tutaj znalazłem takie coś
https://matematykaszkolna.pl/strona/359.html
że (2)'= 0 i nie wiem o co chodzi
a jaka by była pochodna z (x+1) ?
26 paź 17:02
j: to nie powinno być tak ?2(x+1)2 = (2)' * (x+1)2 − 2 * [(x+1)2]' = 0 * (x+1)2 − 2 *
2(x+1) =− 2 * 2(x+1) ale i tak coś źle robię bo mam zły wynik.
26 paź 17:16
j: dobra już wiem znalazłem wzór bez ułamka jest znak plusa, przepraszam za spam, narazie wszytko
wiem, w razie czego będę pisać jeszcze jakbym miał jakieś wątpliwości, dzięki wielkie.
26 paź 17:20
Zbronek: ma być +,wynik 4(x+1)
26 paź 17:23
Zbronek: ma być +,wynik 4(x+1)
26 paź 17:23