Przedziały liczbowe ...
wiolka: Hej

może mi ktoś to pomóc .?
Zadanie 1.
Dla danych zbiorów A i B wyznacz A∪B, A∩B, A\B, B\A.
a) A=<4;6> B=(0;3)
b) A=(−
∞;−2> B=(−4;2)
c) A=(3;5> B=(−2;6)
Proszę o pomoc
26 paź 14:05
Mateusz: Zaznacz te przedziały na osi liczbowej i odczytaj z osi rozwiązanie a jak będziesz miała
problem to kliknij tu
https://matematykaszkolna.pl/strona/8.html troszke samodzielności nie zaszkodzi a satysfakcja gwarantowana
26 paź 14:12
Bogdan:

Pokaże c), pozostałe rozwiązuje się podobnie.
A∪B = B
A∩B = A
A \ B = ∅ (wymazujemy B zmazując przy tym A)
B \ A = (−2, 3> ∪ (5, 6)
26 paź 14:13
wiolka: Może teraz ktoś mi sprawdzić?
a) A∪B=(0,6>
A∩B = ∅
A\B=∅
B\A=∅
b) A∪B=(−∞,2>
A∩B=
A \ B =<−2,−∞)
B\A= <−2,2>
Nie wiem czy to dobrze...; (
26 paź 14:35
Bogdan:

A∪B = (0, 3)∪<4, 6>
A∩B = ∅
A \ B = A
B \ A = B
26 paź 14:41
Zbronek: nie dobrze,oj nie dobrze
26 paź 14:41
Zbronek: to było do 'wiolki'
26 paź 14:43
Bogdan:

A∪B = (−
∞, 2)
A∩B = (−4, −2>
A \ B = (−
∞, −4>
B \ A = (−2, 2)
26 paź 14:45
wiolka: ok dzieki ... a w b?
26 paź 14:45
wiolka: ok dzięki
26 paź 14:45
Bogdan:
Mam nadzieję wiolko, że teraz rozumiesz wykonywanie działań na przedziałach liczbowych
26 paź 14:47
wiolka: B \ A = (−2, 2) ... dlaczego w tym nie ma takiego nawiasu ...< > ?
26 paź 14:49
Bogdan:

bo liczby −2 oraz 2 nie są domknięte
26 paź 14:56
wiolka: są ...
A= (−
∞;−2>
B= (−4;2>
więc chyba powinny byc nawiasy takie: < > ...
26 paź 14:59
Bogdan:
Przemyśl podane rozwiązanie. Ja muszę na razie kończyć
26 paź 15:06
wiolka: ok
26 paź 15:12
ew: 2√5+2√5
27 sty 17:48
aska: a= < −5;7) b= <−3;4>
wykonać działania A/B B/A AuB BuA
8 cze 14:50
wredulus_pospolitus:
aska −−− analogicznie do tego co zostało zrobione w tym temacie
8 cze 14:51
5-latek : Dodawanie zbiorow jest przemienne wiec AUB=BUA
8 cze 21:09