matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
liczba odwrotna
Łukasz:):
Podaj liczbę odwrotną do 2,1(3)
26 paź 17:46
Eta:
2,1(3)=x /*10 21,(3)= 10x /*10 213,(3)= 100x − 21, (3)= 10x −−−−−−−−−−−−−−−
192
96
192 = 90x => x =
=
90
45
to:
1
45
=
x
96
26 paź 17:54