objętość ostrosłupa
Ostrosłup:

W ostrosłupie SABC wszystkie kąty płaskie przy wierzchołku S są proste. Pola ścian bocznych
SAB, SAc i SBC są odpowiednio równe: 3,4,6. Oblicz objętość ostrosłupa SABC.
26 paź 17:58
Qwerty: P= AS*SB/2=3 /*2 P=AS*SC/2=4 /*2 P=SC*SB/2=6 /*2
AS*SB=6 AS*SC=8 SC*SB=12
Odwracając ostrosłup na bok SAB (który staje się jego podstawą) otrzymujemy wysokość(h) SC.
AS=a
SB=b
SC=h
ah * bh = 8*12=96
ab * h2 = 6* 16
h2=16
h=4
V= 1/3 Pp * H
V= 1/3 SAB * H = 1/3 * 3 * 4
V=4
12 kwi 16:02