fizyka
zaq: Pomoże ktoś ?

Współrzędna cząstki poruszająca się wzdłuż osi x zależy od czasu zgodnie z zależnością
x(t)=32+24t
2e
−0,03t przy czym x jest wyrażone w metrach, a t w sekundach. Podać wyrażenie
opisujące prędkość V i przyspieszenie a jako funkcje czasu.
Jakub: Prędkość jest to pochodna po czasie
v(t) = (x(t))' = (32+24t
2e
−0,03t)' = policz (zobacz tutaj
359 i na te przykłady
360)
Przyspieszenie jest to pochodna prędkości po czasie
a(t) = (v(t))' = jak będziesz miał v(t) to policz pochodną