Oblicz
Robert: Oblicz: 1 + 2 − 3 − 4 + 5 + 6 − 7 − 8 + ... − 1995 − 1996 + 1997 = ?
26 paź 15:04
Zbronek: =1
26 paź 15:15
agus: podziel to w taki sposób:
(1+5+9+13+...+1997)+(2+6+10+...+1994)−(3+7+11+...+1995)−(4+8+12+...+1996)=...
i masz tu 4 ciągi arytmetyczne...
26 paź 15:16
Robert: czyli jak to zapisać?
26 paź 15:18
Zbronek: a czy nie wystarczy zauważyć ,że suma 4 kolejnych składników =−4
(1996:4)*(−4)+1997=1
26 paź 15:26
aigus: Też można.
Przyjęłam, że osoba jest z liceum i właśnie mają ciągi
26 paź 15:29
Alicja: A skąd ty m,asz te 3,41 i cos tam.. Wytłumacz mi pliska.. prosze
26 paź 15:29
Alicja: A skąd ty masz te 3,14 i ze długosc koła ma 2 i cos tam.. wytłumacz mi pliska prosze to wazne
26 paź 15:30
Alicja: odpisz plis
26 paź 15:32
Zbronek: spoko agus ,w/g mnie to nie trzeba pola prostokąta liczyć całkami ,tylko dlatego ,że je znamy.
26 paź 15:36
Alicja: Dzieki
26 paź 15:43
Eta:
Można też tak

(1 −3) + (2 −4) + ( 5 −7) + (6 −8) +...........+( 1993 −1995) +( 1994 −1996) + 1997=
zauważ ,że wszystkie różnice w nawiasach mają wartość
− 2
i jest ich razem : 1996:2 = 998
(−2)*998 + 1997 = −1996 + 1997 =
1
26 paź 15:45
Alicja: Ale pani na lekcji powiedziaa ze 1600 podzielic przez 0,8.. wiec jak to ma byc
26 paź 15:48
Alicja: To ja juz sama nie wiem co mam w tym zeszycie napisac. A jak bym to podzielia to wyszo by cos
innego

Kurcze pomocy
26 paź 15:51
Zbronek: Alicja posty Ci się pomieszały i nie słuchasz Pani.Pani na pewno powiedziała 1600 podzielić
przez 0,8π
26 paź 16:52
2 lut 14:32