zadanie tekstowe :)
>x- Ergo:
Proszę o pomoc w sprawdzeniu
W III wieku p.n.e władca Syrakuz kazal zlotnikowi zrobic korone ze sztaby zlota wazacej 7,465.
Nastepnie polecil Archimedesowi sprawdzic , czy zlotnik nie zastapil czesci zlota tanszym
srebrem. Slawny fizyk zanurzyl korone w wodzie, gdzie stracila ona pozornie na wadze 0,467 kg.
Wiedzac, ze zloto traci w wodzie (pozornie) 0,052 swojego ciezaru, a srebro 0,095, oblicz ile
zlota a ile srebra bylo w tej koronie.
Czy taki uklad rownan jest poprawny jezeli oznaczymy:
x− waga zlota
y−waga srebra
x+y=7,465
0,052x+0,095y=0,0467
26 paź 17:27
Eta: 
ok
28 paź 18:04
Ergo: ok to teraz machne to wyznacznikami i po zadanku

dzieki
29 paź 13:12
Marta358: Hej. Wystąpił błąd w równaniu. Powinno być
0,052x+0.095y= 0, 4 6 7 a nie 0,0467
Ergo machną sie o jedno zero, ale zdarza się. Mam nadzieję, że przepisujący to zauważyli
15 lis 20:22