26 paź 16:51
Bogdan:
Najpierw określ założenie
26 paź 16:53
Kasiekk: rozwiąż równanie

sory
26 paź 16:53
Kasiekk: próbowałam to obustronnie pomnożyć przez mianownik ale nie wiem czy dobra ta myśl
26 paź 16:54
Bogdan:
Dobra myśl, ale bezwzględnie określ założenie
26 paź 16:59
Kasiekk: wiem wiem

więc:
(9+x)+6(2x=5)=0
9+x+12x+30=0
13x=−39
26 paź 17:01
Kasiekk: no i po wyciągnięciu całości x=−3
dzięki
26 paź 17:02
κιτκα: ej a nie można pomnożyć przez 2x+5 zarówno 9+x jak i samą 6 ?
Czy to byłoby błędne?
27 paź 07:44