pomocy :)
Monia: Suma cyfr Liczby dwucyfrowej jest równa 11.Jeśli na końcu tej liczby dopiszemy 7, to otrzymamy
liczbę większą danej o 511.Wyznacz tę liczbę dwucyfrową.
26 paź 13:50
Eta:
x −−− cyfra dziesiątek , x= {1,2,3,....,9}
y −−− cyfra jedności , y= {1,2,3,....,9}
10x +y −−− szukana liczba dwucyfrowa
x +y = 11 i 100x +10y +7 −−− liczba po dopisaniu 7 w rzędzie jedności
to:
10x + y + 511= 100x +10y +7
90x +9y = 504 /:9
10x +y = 56 −−−−− to szukana liczba
odp; liczbą tą jest
56
spr; 5+6= 11 ... ok.
56 + 511 = 500 +60 +7
567 = 567 ...... ok.
26 paź 14:23
Eta:
poprawiam zapis:
oczywiście : x, y € {1,2,3,...., 9}
26 paź 14:25