równanie okręgu stycznego do prostej
kamil: napisz równanie okręgu o środku (10,−3) stycznego do prostej o równaniu y=−34x +2.
Ze wzoru na odległość punktu od prostej wychodzi mi że r=√109436.
bo liczyłem to tak:
y=−34x +2. => 34x + y − 2
i ze wzoru
d = |Axo +Byo + C|√A2 + B2
26 paź 16:24
kamil: wg mnie to jakiś dziwny wynik, bo po przybliżeniu wychodzi 0,02. Może ktoś widzi błąd w moim
rozwiązaniu.
Proszę o pomoc
26 paź 16:25
26 paź 17:09
Zbronek: | | 3/4*10−1*3+2 | | 15/2−1 | |
d= |
| = |
| =26/5 |
| | √(3/4)2+1 | | 5/4 | |
26 paź 17:14
kamil: A nie powinno być −2 zamiast 2
26 paź 17:29
Zbronek: tak ,−2
26 paź 17:31
26 paź 17:33