Równanie
Malwinka: Ile rozwiązań ma równanie
| √x −1 − 2 | + | √x −1 − 3 | = 1 ?
26 paź 14:39
Eta:
założ. x −1≥0 => x ≥1
wyznaczamy miejsca zerowe pod modułami:
√x−1 −2 = 0 => x −1= 4 => x = 5
√x −1−3 =0 => x −1 = 9 => x = 10
uwzględniając załozenie otrzymasz przedziały:
1/ x€< 1, 5) 2/ x€<5,10) 3/ x€€<10, ∞)
dla; x€<1,5) mamy:
− √x −1+2 − √x −1 +3 = 1 => −2√x −1= −4
to √x −1= 2 => x −1 = 4 => x = 5 ... odrzucamy bo nie należy do tego przedziału
2/ x€<5,10)
√x −1−2 −√x −1 +3 =1 => 1 =1 −−równanie tożsamościowe
więc x €<5,10) −−− jest rozwiazaniem
3/ x€<10, ∞)
√x−1−2 +√x −1−3 =1 => 2√x −1 = 6 => √x −1= 3
to x−1= 9 => x = 10 −−−jest rozwiązaniem , bo nalezy do tego przedziału
zatem łącznie
rozwiązania tego równania to:
x€<5,10> −−−−− jest ich nieskończenie wiele
i wszystkie są z tego przedziału
odp: rozwiązań jest nieskończenie wiele x €< 5, 10>
sprawdzenie:
np; dla x = 6
L= I √5−2I + I√5−3I = √5 −2 −√5+3= 1 => L=P
x = 9
L= I√8 −2I +I√8−3I= √8 −2 −√8+3 = 1 => L=P
ale dla :
np; x = 17
L= I√16−2I +I√16−3I= I4−2I +I 4 −3I = 2 +1 = 3 => L≠P
26 paź 16:23
Malwinka: dziękuje ślicznie
26 paź 16:31