wielomiany pomocy
bogusia: Pierwiastkami wielomianu czwartego stopnia W(x) są liczby a, b, c, d, które w podanej
kolejności tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy 2. Suma pierwiastków wielomianu jest równa 8.
a) Oblicz pierwiastki a,b,c,d, wielomianu W(x)
b) Wiedząc, że dla argumentu 0 wielomian przyjmuje wartości (−15), przedstaw wielomian w
postaci W(x) = a4x4 + a3x3+ a2x2 + a1x + a0
26 paź 17:38
bogusia: moze ktos pomoze
26 paź 18:09
Eta:
OK

Napisałam to rozwiązanie już 3godz. ( strona nie chodziła )
i nie mogłam wysłać!
a , b= a+2 c= a+4 d=a+6 bo r= 2
więc: a+b+c+d=8 => 4a +12=8 => a = −1
to b= −1+2= 1 c = −1+4= 3 d= −1+6 =5
b) W(0)= −15
to W(x) =( x +1)(x −1)( x−3)(x −5) = ( x
2−1)( x
2−8x +15)
W(x) = ....... wykonaj mnożenie , zredukuj wyrazy i podaj wynik:
PS: Witaj
Jakubie 
Co się stało? ,że forum "zamilkło" ?
26 paź 23:11
Jakub: Witaj Eta!
Strasznie jestem na siebie zły, że tego nie zauważyłem. Tym razem to była moja wina. Już jedną
rzecz poprawiłem. W przyszłości powinno być lepiej.
26 paź 23:23
Eta:
Dzięki

Najgorsze ,że nie miałam co ze sobą zrobić przez tak długi czas bez forum

to dla mnie

( myślę ,że to już "uzależnienie "
26 paź 23:44
bogusia: dzięki wielkei ja tez nic nie mogłam zrobić ani wysłać ani przeczytać
27 paź 06:59
bogusia: Liczby log3(x−3), log34x, log3x2 , w podanej kolejności tworzą ciąg arytmetyczny. Wyznacz x.
27 paź 07:00
bogusia: Liczby log3(x−3), log34x, log3x2 , w podanej kolejności tworzą ciąg arytmetyczny. Wyznacz
x.
27 paź 17:05
bogusia: to W(x) =( x +1)(x −1)( x−3)(x −5) = ( x2−1)( x2−8x +15) = x4−8x3+15x2−x2+8x−15=
x4−8x3+14x2+8x−15
27 paź 17:15
kaz: 2log34x=log3(x−3)+log3x2
rozwiąż równanie
27 paź 17:15
bogusia: czy dobrze policzyłam wielomian
27 paź 17:16
bogusia: i czy mozna zostawic w takiej formie
27 paź 17:18
bogusia: a z jakiego wzoru muszę skorzystać a by rozwiązać to równanie
2log34x=log3(x−3)+log3x2
27 paź 17:26
bogusia:
27 paź 17:55
27 paź 17:57
Zbronek: wzór na logarytm potęgi i wzór na logarytm iloczynu
27 paź 17:59
Keshia: Eto! proszę o pomoc
27 paź 18:12
27 paź 18:12
bogusia: pomożecie to równanie rozwiązać nic mi nie idzie
2log34x=log3(x−3)+log3x2
27 paź 19:50
bogusia: i nawet nie wiem skąd się wzięła ta 2 na przodzie tego logarytmu
27 paź 19:51
bogusia: to W(x) =( x +1)(x −1)( x−3)(x −5) = ( x2−1)( x2−8x +15) = x4−8x3+15x2−x2+8x−15=
x4−8x3+14x2+8x−15
i jeszcze ten nieszczęsny wielomian
27 paź 19:53
Eta:
Załozenie: 4x>0 i x −3 >0 => x >3
log3 16x2 = log3(x−3)*x2
to: (x −3)*x2 = 16x2
x3 −3x2 −16x2=0
x3 −19x2 =0
x2( x −19)=0 => x =0 v x = 19
x =0 −−− odzrzucamy ,bonie spełnia założ.
odp: x = 19
27 paź 19:56
bogusia: (c(dzięki wielki)) a co do tego wielomianu to pewnie nie można go tak zostawać
27 paź 20:07
Eta:
Tak właśnie należy go zostawić
27 paź 20:19
bogusia: rozwiąż równanie 53*55*57*59*.....52n+1 =( 3√5)(n2−6)(3n+6), n∊N
27 paź 20:50
bogusia: po pierwiastku to co w nawiasie to n2−6
27 paź 20:51
bogusia: możne to mi pomożecie
28 paź 06:29
bogusia: tak ciężko teraz cos wysłać a;no przeczytac ze mi nic nie chodzi
28 paź 06:30
bogusia: rozwiąż równanie 53*55*57*59*.....52n+1 =( 3√5)(n2−6)(3n+6), n∊N
28 paź 16:32
bogusia: po pierwiastku to co w nawiasie to (n2−6 )
28 paź 16:45
bogusia: tak teraz ciężko się połączyć tym forum
28 paź 16:53
bogusia:
28 paź 17:02
28 paź 17:12
28 paź 17:13
bogusia: pomożecie
28 paź 17:19
Eta:
Pewnie ,że pomogę
28 paź 17:21
Eta:
a
n*a
m = a
n+m
więc
L= 5
3 +5+7+.... + 2n+1
wykładnik jest sumą wszystkich liczb nieparzystych
| | a1+ an | | 3 +2n+1 | | 2n+4 | |
Sn= |
| *n = |
| *n = |
| *n=(n+2)*n
|
| | 2 | | 2 | | 2 | |
więc L= 5
(n+2)*n
teraz prawa strona:
3√5= 5
1/3
więc P=( (5)
1/3)
(n2−6)(3n+6)= 5
(n2−6)(n+2)
zatem:
porównując wykładniki otrzymasz:
(n+2)*n = ( n
2−6)( n+2) /: ( n+2) ,bo n€N
n= n
2 −6 => n
2 −n −6=0
policz deltę i podaj n
pamiętając ,że n€N
odp: n = 3
28 paź 17:31
bogusia: czy z takiego wzoru Δ = b2 − 4ac
28 paź 17:45
28 paź 17:47
Eta:
No to już

Bogusiu

( takiego ptyania na tym forum jeszcze nie było

!
jesteś pierwsza


Każdy to wie





Δ= 25
√Δ= 5 n
1 = 3 v n
2 = −2 −−−− odrzucamy bo nie jest liczbą naturalną
28 paź 17:48
bogusia: wielkie dzięki wiem ze wam zawracam głowę
28 paź 17:53
bogusia: O wielomianie stopnia trzeciego wiadomo, że ma dwa pierwiastki x1 = 1 oraz x2 = −3, przy czym
pierwiastek x2 jest dwukrotny. Wielomian ten dla argumentu (−2) osiąga wartość 6.
a) Wyznacz współczynniki tego wielomianu
b) Rozwiąż nierówność W(x) ≤ 0
28 paź 17:57
bogusia: W(x) = x (x−3)(x−3)
28 paź 18:01
bogusia: O wielomianie stopnia trzeciego wiadomo, że ma dwa pierwiastki x1 = 1 oraz x2 = −3, przy czym
pierwiastek x2 jest dwukrotny. Wielomian ten dla argumentu (−2) osiąga wartość 6. a) Wyznacz
współczynniki tego wielomianu b) Rozwiąż nierówność W(x) ≤ 0
28 paź 18:17
bogusia:
28 paź 18:41
bogusia:
28 paź 18:42
bogusia:
28 paź 19:08
Eta:

Och Bogusia

, co ja się mam z Tobą

1) W(x) = a*( x −1)(x +3)
2 bo −3 −−− pierw. dwukrotny
W( −2)= 6
więc W( −2) = a *( −2−1)( −2 +3) = a*(−3)* 1 = −3a
to −3a = 6 => a = −2
więc W(x) = −2( x −1)(x+3)
2 = −2x
3 −10x
2 −6x +18 ( wykonaj działania i taki wynik
otrzymasz:
więc współczynniki są: −2 , −10 , −6 , 18
2/ W(x) ≤0
−2( x −1)(x +3)
2 ≤0 /*( −2) ( zmieniamy zwrot nierówności , pamiętaj

(x−1)(x+3)
≥ 0
rysynek masz więc łatwo odczytać rozwiazanie
odp: x€ ( < 1, +∞) U {−3}
28 paź 19:30
Eta:
poprawiam chochlika

x€<1, +∞) U {−3}
28 paź 19:32
miła: ∫10 + ∫2/ ∫5+1jest równe
6 kwi 14:03