rozwiąż równanie
aga: | 3x−2 | + x =11
26 paź 23:50
Eta:
miejsce zerowe pod modułem:
to: 3x −2=0 => x = 23
rozpatrujemy równanie w przedziałach:
1/ x€( −∞, 23) i 2/ x€ < 23,∞)
zatem dla :
x€(−∞, 23) otrzymasz:
−3x +2 +x = 11 => −2x = 9
to x = − 412 −−− jest rozwiązaniem bo należy do tego przedziału
2/ dla x€ <23, ∞)
mamy: 3x −2 +x = 11 => 4x = 13
to: x = 314 −−−−− też jest rozwiązaniem , bo należy do tego przedziału
odp: x = − 412 v x = 314
wykonaj sprawdzenie i przekonasz się ,że odp. jest poprawna
27 paź 00:14
Bogdan:
| | 2 | | −9 | |
Dla x < |
| : −3x + 2 + x = 11 ⇒ 2x = −9 ⇒ x = |
| |
| | 3 | | 2 | |
| | 2 | | 13 | |
Dla x ≥ |
| : 3x − 2 + x = 11 ⇒ 4x = 13 ⇒ x = |
| |
| | 3 | | 4 | |
27 paź 00:14
Eta:
Dzień dobry
Bogdanie 
Przepraszam ,że nie podałam informacji ; "pomagam"
27 paź 00:22
Bogdan:
27 paź 00:25