ciągi
Basia: W ciągu arytmetycznym a3=5 i a6=11.Oblicz różnicę i drugi wyraz ciągu
26 paź 17:49
Wiola:]: r=2
a2=3
26 paź 18:07
Margolcia: an+1 = an + r
zatem :
a6=a5 + r
a5=a4 + r
a4 = a3 + r
a3 = a2 + r
a 2 = a1 + r
a1 = a0 + r
zatem:
a6 = a5 + r = a4 + r + r = a3 + r + r + r
Wiec
a6 = a3 + 3 * r
Z danych zadania podstawiając:
11= 5 + 3*r
3*r=6
r=2
Zatem
skoro a6 = 11 i r=2 to:
a5=11−2 =9
a4 = 9−2 = 7
a3= 7−2 = 5
a2 = 5−2 =3
a1 = 3−2 = 1
Zatem r = 2, a a2=3
26 paź 23:25
Bogdan:
Dobry wieczór.
Nie ma potrzeby obliczać kolejnych wyrazów ciągu, wystarczy tak:
a6 = a3 + 3r ⇒ 11 = 5 + 3r ⇒ 3r = 6 ⇒ r = 2
a2 = a3 − r ⇒ a2 = 5 − 2 = 3
27 paź 00:00