logarytm tylko wynik dla sprawdzenia poproszę
Michał: log √2 8 +3log2√2 6 − 4log2√2 − log 2√2
26 paź 23:25
Margolcia: wszystkie logarytmy sa przy tej samej podstawie wiec wystarczy skorzystac z tego iż:
loga b + log a c= loga (b *c),
log a b − loga c = loga (b/c)
Korzystając z tego wszystko ładnie sie wylicza.
26 paź 23:29
Margolcia: Sorki podstawy sa różne więc wymusza to na tobie skorzystanie ze wzoru na zmiane podstawy
logarytmu:
loga b = (log d a) / (logd b)
pozdrawiam
26 paź 23:32
Michał: no dobrze ale z innej beczki może byc cos takiego? log 2 12 8 = log2 82
26 paź 23:35
Michał: poprosiłbym o zdanie tak lub nie
26 paź 23:51
Eta:
nie bardzo widać co napisałeś?
log212= −1 bo 2−1= 12
log282 = 2log28 = 2*3=6 , bo log28= 3 bo 23=8
27 paź 00:04
Michał: nie nie .... jeszcze raz napisze
27 paź 00:06
Michał: log √2 8 = log 2 12 8 = log282
27 paź 00:08
Michał: log o podstawie 2do potęgi12
27 paź 00:10
Eta:
skorzystaj z zależności:
że:
to log
√28 =
12log
28 =
12*3=
32
27 paź 00:18
Bogdan:
| | 1 | |
Przypominam zależność: logak b = |
| loga b |
| | k | |
log
21/2 8 = 2log
2 2
3 = 2 * 3log
2 2 = 6
27 paź 00:21
Michał: Dziękuję
27 paź 00:22
Bogdan:
Dzień dobry
Eto
27 paź 00:23
Eta: Co tak ostatnio mnie
kolorujesz ........

Dzięki
27 paź 00:28
Bogdan:
| | 3 | |
chodzi o wynik: |
| , czy 6? , obstawiam 6  |
| | 2 | |
27 paź 00:31
Eta:
Ja też tak obstawiam wynik=
6 ......
poprawiam :
odwrotność
12 to : 2
więc = 2log
28 = 2*3=
6 


PS: wypadłam z "formy" przez czas "zawieszenia" forum

Dzięki za poprawienie wyniku( to "oczywista−oczywistość")
27 paź 00:38
Bogdan:
27 paź 00:43
Eta:
dlatego ,że: (
√2)
6 =2*2*2= 8
27 paź 00:45