...
justka: jak znaleźć liczbe x, dla której liczby x, x+3, 16 sa kolejnymi wyrazami ciagu geometrycznego
26 paź 16:29
>x: skorzystaj z zaleznosci miedzy kolejnymi wyrazami ciagu geometrycznego
26 paź 16:32
justka: no tak tylko jak dojść do tego żeby x=1 lub x=9 ?
26 paź 16:36
>x: mnozymy na krzyz

(x+3)(x+3)=16x
x
2+6x+9=16x
x
2−10x+9=0
suma wspolczynnikow jest zerem wiec sa dwa miejsca zerowe, pierwsze to 1, a drugie to
26 paź 16:39
>x: mnozymy na krzyz

(x+3)(x+3)=16x
x
2+6x+9=16x
x
2−10x+9=0
suma wspolczynnikow jest zerem wiec sa dwa miejsca zerowe, pierwsze to 1, a drugie to
26 paź 16:39
>x: albo mozesz tez wyliczyc miejsca zerowe z delty
26 paź 16:39
justka: obliczyłam z delty i wyszło dzięki
26 paź 16:53
>x- Ergo: nie ma za co
26 paź 17:20