matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 21.3.2014
Zadania
Odp.
0
misiekmin11:
o zdarzeniach A⊂Ω i B⊂Ω, wiemy, że P(A)=P(B), P((AuB)`)=1/6,P(AnB)=1/3. Oblicz P(a),P(B`),P(A\B)
1
kinia:
sin
x
2
lim
sin
x
3
x→0
9
hg:
:::rysunek:::
2
Marcin:
Wyznaczyc rownanie ogolne plaszczyzny przechodzacej przez prosta l i prostopadlej do plaszczyzny π.
0
tyu:
czy ktoś może mi sprawdzić, bo chyba źle ułożyłem równanie. Okrąg o równaniu x² + y² −2x − 6y + 1 = 0 przekształcono przez symetrię względem prostej
1
tyu:
czy ktoś może mi sprawdzić, bo chyba źle ułożyłem równanie. Okrąg o równaniu x² + y² −2x − 6y + 1 = 0 przekształcono przez symetrię względem prostej
4
marek:
jak wyprowadzić wzór na promień rombu
0
Pauline:
Witam bardzo prosze o pomoc Zad.1
3
marta:
−4
8
S(
,
)= (2,−4) r
2
=2
2
+(−4)
2
+16 = 36
−2
−2
(x−2)
2
+(y+4)
2
=36
3
Marcin:
Wyznaczyc rownanie plaszczyzny przechodzacej przez punkt P i prostopadlej do plaszczyzn π
1
,
2
Dawid:
Proszę pomóżcie − Na okręgu o średnicy ab zaznaczono punkty m i n tak, że cięciwy am i bn przecięły się w punkcie p. Punktem wspólnym prostych an i bm jest punkt q. Wykaż że prosta pq
26
prsha:
mam wzór na pole rombu. a
2
*sin α
8
muflon:
Punkt obrony przeciwlotniczej dysponuje 5 rakietami, każda niezaleznie naprowadzana jest na cel i każda trafia do celu. W zasięgu obrony pojawiły się 3 samoloty. Oblicz prawdopobieństwo, ze
16
Marcin:
Wyznaczyc rownanie ogolne plaszczyzny przechodzacej przez punkt P=(−1,1,2) i prosta l
1
zderzak:
Witam.
Mam pewien problem − nie do końca rozumiem dlaczego sposób rozwiązania jest taki, że z 7
12
Dawid:
:::rysunek::: Proszę pomóżcie
− Na okręgu o średnicy ab zaznaczono punkty m i n tak, że cięciwy am i bn
41
miro:
Na wagarach
2
Rafał:
Wykaż, że dla dowolnych zdarzeń A i B zachodzi nierówność
8
lool:
Dany jest ciąg określony wzorem {a1=−3 {an+1=3an+2 Wyznacz liczbę x tak aby ciąg (a2,a4+x,a3)był ciągiem arytmetycznym. Nie wiem jak wyznaczyć tylko a2,a4 i a3
16
miro:
n
2
+14n+26=k
2
, k∊N
2
ADDS:
1
−
x
2
Jak to uprościć
1
+1
x
2
1
Beata:
Macierz
5
Don Kichot:
Suma dwóch liczb jest równa −4, a ich różnica też jest równa −4. Iloczyn tych liczb jest równy: a) 0
1
Daniel:
Napisac rownanie ogolne plaszczyzny przechodzacej przez punkt P=(1,3,0) i rownoleglej do prostych:
14
mietek:
?
5
majka:
całka z góry ograniczona
∞
z dołu −
∞
∫e
−|x|
dx
1
Beata:
Witajcie. I 1 I Jak obliczyć taką macierz q= I 2 I (To jest jedna macierz 3x1)
7
oskar:
Czy jesli ciag jest rosnacy to jego iloraz musi byc wiekszy > 1 ?
0
123:
Niech A
1
, A
2
, A
3
będą łącznie niezależnymi zdarzeniami takimi, że 0<P(A
j
) < 1 dla j=1,2,3
5
Emilia:
Dane są punkty A(−2,−4), B(2,−6), C(8,2). Napisz równanie
8
PJ:
Losujemy 1 liczbę ze zbioru {1,2,3,....,1340}.Obliczyć prawdopodobieństwo że jest ona podzielna przez liczby 3, 5 lub obie?
7
Damian:
cos4x − jak to przekształcić ? nie wiem gdzie szukać wzorów redukcyjnych kąta poczwórnego
1
mystek:
Jaką przedsiębiorswo będzie miało strefę bezpieczeństwa jeśli maksymalna sprzedaż została przewidziana i wynosi 3000a.
1
krisi:
W okręgu o promieniu r = 10 cm z jednej strony środka S poprowadzono dwie równoległe cięciwy AB i CD oparte na kątach środkowych 120 stopni i 60 stopni. Oblicz pole trapezu ABCD.
1
mack:
Ktoś poradzi jak policzyć NWD(n,n+3)?
4
Matejko:
Długości boków trójkąta prostokątnego są kolejnymi liczbami parzystymi a jego pole wynosi 24cm
2
. Oblicz długości jego boków. Proszę o wskazówkę. Narysowałem trójkąt i oznaczyłem boki
5
kamczatka:
ok dzięki
5
Matejko:
Wyznacz liczby A i B spełniające warunek: (6
4
0
+6
−
4
0
)(6
2
0
−6
−
2
0
) jak to ogarnąć?
2
hellena:
napisz wzór funkcji liniowej której wykres jest równoległy do wykresu funkcji o wzorze fx= −2x+1 i zawiera punkt (−2,3)
4
kaja:
Dany jest ciąg (a
n
) o wyrazie ogólnym a
n
=|n−2|+|n−10|. Sprawdź, które wyrazy tego ciągu są większe od 8
23
wredulus:
Tak jest ... zwiekszenie promienia mowi o skali jednokladnosci
8
bobo:
Wiemy,że średnia arytmetyczna liczb a,b,c jest równa 4. Wówczas średnia arytmetyczna liczb a+8, b+4,c+9 bedzię równa?
2
smileis:
liczby −8,x,14 tworza ciag arytmetyczny a liczby y,x,−9,z ciag geometryczny oblicz x, y, z
2
bobo:
W firmie komputerowej liczącej 16 pracowników średnia zarobków wynosiła 4000 złotych. Jeden z pracowników odszedfirmie pracowało pracowników agdy jeden odszedł i wtedy srednia wynosiła
24
Miłości nie ma jest matematyka:
Uprość wyrażenie
6
Pedro :
Suma długości wszystkich krawędzi graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa 16. Oblicz wys tego graniastosłupa jeżeli wiadomo ze jego pole powierzchni bocznej wynosi 8.
3
RG:
lim
x→−
∞
(
√
x
2
+2x
+
3
√
x
3
+x
2
)
8
Andrzej:
Witam. Ciekawe zadanie − nie mogę wyliczyć wzoru
Zmagam się z obniżeniem twardości węglowej (TWW) w akwarium 50l. Wynosi ona 16 st. Woda
40
kika:
ale CD
2
+DB
2
=CB
2
5
felek:
Czy z (−1)
n
* (−1)
n
mogę przejść na 1
n
czy muszę zostawić to jako (−1)
2
n
?
9
Ola:
1.Wyznacz punkty, w których prosta przecina osie układów współrzędnych, określ monotoniczność i podaj miejsce zerowe.
1
kil:
wyznacz równania prostej a) przechodzącej przez punkt (1;3) i (−2;−1)
1
kil:
punkty A(1,5) B(3,1) C(2,4) są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku ABCD. oblicz pole tego równoległoboku
2
akkk:
180
Jeżeli A szło o 3 godziny krócej od B to tego czas należy zapisać jako t−3? czy t−
?
60
czy to różnicy nie ma?
3
zielon:
Dany jest ostrosłup prawidłowy sześciokątny. Krawędź boczna ostrosłupa jest dwa razy dłuższa od krawędzi jego podstawy. Wyznacz cosinus kata między sąsiednimi ścianami bocznymi tego
8
gud deel:
Nie mogę rozkminić, pomóżcie!