o
Radek:
Dla jakich liczb naturalnych n , liczba n2 + 14n + 26 jest kwadratem liczby naturalnej?
21 mar 18:57
zawodus: postaraj się zapisać jako kwadrat
21 mar 19:22
miro:
n2+14n+26=k2, k∊N
n2+14k+49−k2=23
========== i dalej sam
21 mar 19:23
Radek:
(n+7)2−23
21 mar 19:25
miro:
(n+7)2−k2=23=1*3
...........
21 mar 19:29
Radek:
Wgl tego miro nie rozumiem więc nie każ mi kończyć tylko wytłumacz ? i po co to k?
21 mar 19:30
miro:
Troszkę spokojniej Radek ...
Liczba ma być kwadratem liczby naturalnej, to zapisujesz ją jako k2, k∊N (jasne?
21 mar 19:32
Radek: Tak to się zgadza i dalej co ?
21 mar 19:33
miro:
Tam w poprzednim poście po prawej nie wybiło mi ..=23= 1*23 sorki
21 mar 19:34
miro:
teraz (n+7)2−k2= 23 23=1*23= 23*1
rozłóż lewą stronę na czynniki
21 mar 19:35
Radek:
(n+7−k)(n+7+k)
21 mar 19:36
miro:
ok... teraz rozwiąż układ : n+7−k=1 i n7+k= 23
otrzymasz n=...
21 mar 19:38
miro:
ostatni zapis poprawka n+7+k=23
21 mar 19:39
Radek: Dziękuję i to jest wytłumaczone zadanie !
21 mar 19:44
...:
... perpetum mobile −

Skosi ... wymłóci ... i babę przewróci
21 mar 19:45
mietek: rozwiązane
21 mar 19:55
mietek: można było w jednym poście zrobić i efekt byłby ten sam
21 mar 19:56