rownanie plaszczyzny
Daniel: Napisac rownanie ogolne plaszczyzny przechodzacej przez punkt P=(1,3,0) i rownoleglej do
prostych:
l: x+y−z+i=0 i 2x−y+5z+1=0
k: x=−1−t, y=−t, z=3−6t, t rzeczywiste
Prosze sprawdzic poprawnosc mojej metody:
wektorem normalnym plaszczyzny bedzie iloczyn wektorowy wektorow kierunkowych prostych
wektor kierunkowy k = (−1,−1,−6)
wektor kierunkowy l wyznaczam mnozac wektorowo wektory normalne plaszczyzn z rownania l i
otrzymuje wektor (4,−7,−3)
wektor normalny plaszczyzny = (39, 27, −11), stad rwnanie plaszczyzny:
39x+27y−11z−120=0
z gory dziekuje za spr.
21 mar 18:02
Krzysiek: ok
21 mar 18:32