dziękuję
PJ: Losujemy 1 liczbę ze zbioru {1,2,3,....,1340}.Obliczyć prawdopodobieństwo że jest ona podzielna
przez liczby 3, 5 lub obie?
bardzo proszę o całe rozwiązanie ponieważ nie rozumiem prawdopodobieństwa
21 mar 16:28
J: To zadanie juz bylo na forum.Poszukaj.
21 mar 16:29
PJ: tak było ale rozwiązania nie dostałam
21 mar 16:33
Patronus: |Ω| = 1340
ile jest liczb w tym przedziale podzielnych przez 3?
| | 2 | |
ano 1340/3 = 446 |
| czyli 446 |
| | 3 | |
ile jest podzielnych przez 5?
ano 1340/5 = 268
a ile jest podzielnych przez 15?
| | 1 | |
ano 1340/15=89 |
| czyli 89 |
| | 3 | |
Zatem
|A| = 446+268−89 = 625
21 mar 16:43
Mila:
|Ω|=1340
A− liczba z podanego zbioru jest podzielna przez 3
B−liczba z podanego zbioru jest podzielna przez 5
1340:5=268
Wśród liczb są podzielnych przez 3 są (15,30,45,..)
Wśród liczb są podzielnych przez 5 są też (15,30,45,..)
A∩B− liczby podzielne przez NWW(3,5)=15
|A∩B|=[1340:15] =89
| | |A|+|B|−|A∩B| | | 446+268−89 | |
P(AUB)= |
| = |
| |
| | 1340 | | 1340 | |
21 mar 16:48
PJ: Bardzo Dziękuję

!
mam jeszcze takie zadanko:
8 osób trzeba posadzić na ośmiu miejscach w rzędzie.Jakie jest prawdopodobieństwo że:
a) osoby X i Y siedzą obok siebie
b) każda z 4 par małżeńskich siedzi razem obok siebie
21 mar 16:52
Mila:
a)| Ω|=8!
(XY) mogą usiąść obok siebie na 2! sposobów,
Scalamy je w jeden element, to mamy 7 elementów zbioru.
|A|=2!*7!
b)
Podobnie:
|B|= 2!*4!
21 mar 17:30
123: dziękuję
21 mar 17:33
Mila:
21 mar 17:40
kapusta: To nie jest poprawny wynik jeżeli chodzi o punkt "b".
|B| = 8 * 6 * 4 * 2
P(B) = 8 * 6 * 4 * 2 / 8! = 0.0095
18 paź 16:56
Mila:
Tak . wpis 21marzec 17:30
punkt (b) błędny wynik.
Nie policzono, że w
każdej parze mogą się małżonkowie zamienić miejscami.
|B|=2
4*4!=16*24=384
19 paź 21:57