Graniastosłup
Pedro : Suma długości wszystkich krawędzi graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa 16.
Oblicz wys tego graniastosłupa jeżeli wiadomo ze jego pole powierzchni bocznej wynosi 8.
21 mar 11:08
wredulus_pospolitus:
a − krawędź podstawy
h− wysokość
8a+4h = 16
4a*h = 8
rozwiąż ten układ równań
21 mar 11:19
Pedro : 2a+h=4 ⇒ h=4−2a
h=4−2a
4a* h=8
i co dalej z tym zrobić

?
21 mar 11:28
wredulus_pospolitus:
hm do drugiego równania podstaw wyznaczone 'h'
a następnie rozwiąż otrzymane równanie kwadratowe
21 mar 11:35
Pedro : 4a(4−2a)= 8
16a−8a=8
8a=8
a=1
i co dalej.?
21 mar 11:37
wredulus_pospolitus:
a=1 ... to h = ... ile

no to masz już a,h
teraz podstaw wyliczone wartości i sprawdź czy dobrze wyliczyłeś
dobrze

no to piszesz odpowiedź: Wysokość graniastosłupa wynosi .... .
21 mar 11:42
Pedro : h=4−2 ⇒h=2. Czyli to jest cała odpowiedz do zadanka

?
21 mar 11:43