proszę o pomoc.
Ola: 1.Wyznacz punkty, w których prosta przecina osie układów współrzędnych, określ monotoniczność i
podaj miejsce zerowe.
a) y=−2x+6
b) 3/2x+6
2. Podaj miejsce zerowe funkcji oraz zbiór argumentów dla których przyjmuje ona wartości
ujemne.
a) y= −1/2x−4
b) y= 6x+3
3. Określ monotoniczność funkcji w zależności od parametru m.
a) f(x)=(m−2) x−3
b) f(x)=(5−m)x+1
21 mar 09:07
21 mar 09:08
Ola: poczytałam i nadal nic nie rozumiem...
21 mar 09:09
wredulus_pospolitus:
nie rozumiesz nawet jak liczy się miejsce zerowe funkcji

albo jak wyznacza się kiedy funkcja
przecina oś OY
21 mar 09:10
wredulus_pospolitus:
albo kiedy funkcja jest rosnąca, a kiedy malejąca
21 mar 09:10
Ola: jeżeli bym rozumiała, to raczej bym nie pisała tutaj ...
21 mar 09:13
wredulus_pospolitus:
No to albo masz mnie za idiotę, który nie widzi, że chcesz gotowca ...
albo masz poważny problem, ponieważ czytać ze zrozumieniem nie potrafisz:
https://matematykaszkolna.pl/strona/41.html
masz tutaj m.in.:
b − współrzędna punktu przecięcia z osią OY: (0,
b)
oraz:
a − współczynnik kierunkowy
Monotoniczność: a>0 − rosnąca
a<0 − malejąca
a=0 − stała
Więc jak ... masz nas (mnie) za idiotów (idiotę) ... czy nie potrafisz czytać

Zdecyduj sama.
21 mar 09:18
wredulus_pospolitus:
nawet masz rysunki pokazane jak wygląda funkcja liniowa rosnąca, malejąca i stała
21 mar 09:19
Ola: czyli że w tym pierwszym ma być
y= −2+6
y=−2x+6=0
−2x+6/:−2
x=−3
funkcja malejąca
a jakie jest miejsce zerowe? też −3,0 ?
21 mar 09:22
Godzio:
Podaj mi DOWOLNE (nie z tego przykładu) punkty z osi OX i OY (chodzi o obie współrzędne:
np.
z OX: A(1,0) B( .. ) ...
z OY: A'(0,2) B( .. ) ...
Z każdej osi chce po 4 punkty.
21 mar 09:22