Geometria analityczna
Marcin: Wyznaczyc rownanie ogolne plaszczyzny przechodzacej przez prosta l i prostopadlej do
plaszczyzny π.
π: 3x−2y+4z+6=0
Prosta l w postaci parametrycznej:
x=1+2s
y=2+s
z=−3s, s rzeczywiste
P
1=(1,2,0), P
2=(3,3,−3)
P
1 oraz P
2 naleza do tej prostej
wektor kierunkowy l: u=P
1P
2=(2,1,−3)
wektor normalny π: v=(3,−2,4)
wektor normalny szukanej plaszczyzny:
a= u razy wektorowo v = (2,17,7)
rownanie szukanej plaszczyzny:
2x+17y+7z−36=0
czy to jest poprawne? dziekuje
Marcin: I ostatniea − wyznaczyc rwnanie parametryczne prostej przechodzacej przez punkt i rownoleglej
do dwoch plaszczyzn.
Wtedy wektor kierunkowy szukanej prostej to iloczyn wektorowy wektorow normalnych tych danych
dwoch plaszczyzn tak?
Dziekuje wszystkim pomagajacym, w szczegolnosci Krzyskowi (stawiam wirtualne piwo

)