dziłania
Miłości nie ma jest matematyka:
Uprość wyrażenie
| | 219*676 | |
= |
| co teraz z tym mam zrobić ? |
| | 224*169 | |
21 mar 11:25
wredulus_pospolitus:
źle
Licznik:
2
19(3*2+7)*26 = 3*2
20*26 + 7*2
19*26
21 mar 11:27
wredulus_pospolitus:
druga sprawa:
| 219 | |
| = 2 19−24  |
| 224 | |
21 mar 11:27
Miłości nie ma jest matematyka:
nie rozumiem przejść u Ciebie w liczniku ?
21 mar 11:31
wredulus_pospolitus:
ja Ci pokazałem co masz w liczniku w drugiej linijce ... i wymnożyłem to ... zauważ że nie jest
to samo co w wyjściowej postaci licznika −−−− a więc masz błędnie wykonane wyłączenie przed
nawias
21 mar 11:34
Miłości nie ma jest matematyka: Dzięki jeszcze trochę zostało tych zadań
21 mar 11:38
Miłości nie ma jest matematyka:
oblicz
| | 1 | |
√6−3√3*(63+36√3(/div> |
| ) |
| | 4 | |
Czemu tylko 3 a nie jeszcze −3
21 mar 11:58
Miłości nie ma jest matematyka:
(63+36√3)1/4
21 mar 11:59
wredulus_pospolitus:
ale co 'tylko 3 a nie jeszcze −3'
21 mar 12:00
Miłości nie ma jest matematyka:
wychodzi mi z tego tego takie coś
4√81 więc prawidłowa odp to chyba 3 albo i −3 bo (−3)4=81 a w arkuszu mam 3 ?
21 mar 12:03
kika: (34)1/4=3
21 mar 12:10
Miłości nie ma jest matematyka:
(34)1/4=4√81 więc 3 lub −3 !
21 mar 12:12
kika: kombinujesz x4=81 ⇒x=3 lub x=−3
21 mar 12:15
kika: Masz wyraźne polecenie OBLICZ!
21 mar 12:17
Miłości nie ma jest matematyka:
Więc obliczam i wychodzą dwa rozwiązania ! ale w arkuszu mam tylko rozwiązanie 3 ?
21 mar 12:20
21 mar 12:23
21 mar 12:26
wredulus_pospolitus:
√6−3√3 > 0
(63+36
√3)
1/4 =
4√63+36√3 > 0
więc:
√6−3√3*
4√63+36√3 > 0

koniec kropka
stąd wynik że:
√6−3√3*
4√63+36√3 = −3 jest błędny
21 mar 12:30
kika:
21 mar 12:30
Miłości nie ma jest matematyka:
ale jeśli było by x2=−9 to albo x4=81 to mam dwa rozwiązania
21 mar 12:31
kika: x
2=−9 fałsz


!111111
21 mar 12:32
wredulus_pospolitus:
x
2=
−9 −−−− BRAK ROZWIĄZAŃ

ponieważ x
2≥0 ... natomiast −9 < 0
21 mar 12:32
Miłości nie ma jest matematyka:
miało być x2=9
21 mar 12:34
wredulus_pospolitus:
gdyby było tylko x2=9 czy też x4 = 81 to tak wtedy byłyby dwa rozwiązania
21 mar 12:37
Miłości nie ma jest matematyka: Dzięki chyba zrozumiałam czemu tylko 3
21 mar 12:38