Długości boków
Matejko: Długości boków trójkąta prostokątnego są kolejnymi liczbami parzystymi a jego pole wynosi
24cm2. Oblicz długości jego boków. Proszę o wskazówkę. Narysowałem trójkąt i oznaczyłem boki
jako 2a 2a−2 2a+2 i co P=a(2a−2) dobrze? i co dalej?
21 mar 15:02
wredulus:
Bez liczenia
Mamy dwie (glowne) rodziny trojkatow prostokatnych o calkowitych liczbach:
3,4,5 oraz 5,12,13
3,4,5 to kolejne liczby calkowite ... a wiec 6,8,10 to beda kolejne parzyste. Koooniec
21 mar 15:09
wredulus:
A do Twojego:
P=24
P=2a(a−1)
Czyli 2a(a−1) =24 i rozwiazujesz to rownanie kwadratowe
21 mar 15:11
Matejko: czyli a2−a−12=0
x1=4
x2=−3 i co dalej?
21 mar 15:23
Matejko: a już mam dzięki
21 mar 15:24