Równanie prostej
Emilia:
Dane są punkty A(−2,−4), B(2,−6), C(8,2). Napisz równanie
prostej:
a) zawierającej wysokość opuszczoną z wierzchołka C na bok AB
b)zawierającej symetralną boku AB
c) zawierającej środkową boku AB
Oblicz:
d)długość boku AB
e) pole trójkąta ABC
21 mar 16:30
J: a) oblicz wspóczynnik kierunkowy prostej AB, potem prosta prostopadła do AB i przechodzacza
przez C
21 mar 16:36
PW: e) Pole trójkąta: obliczyć wszystkie długości boków i zastosować wzór Herona
albo
wykorzystać rozwiązanie punktu a) − mając już równanie wysokości CD obliczyć współrzędne punktu
D, w którym wysokość przecina podstawę AB, obliczyć h=|CD| i pole liczyć "normalnym" wzorem
21 mar 17:41
J: Witam "PW". Tutaj widać potrzebny gotowiec.
21 mar 17:55
Emilia: W
a) wyszła mi prosta o równaniu y=−2x+18
c) y=3/8 x −1
czy jakaś mądra głowa mogłaby to sprawdzić czy dobrze zrobiłam?
21 mar 21:31
5-latek: policzmy wspolczynnik kierunkowy a prostej AB
| | y2−y1 | | −6−(−4) | | −6+4 | | −2 | | 1 | |
a= |
| = |
| = |
| = |
| = − |
| |
| | x2−x1 | | 2 −(−2) | | 2+2 | | 4 | | 2 | |
Warunek na to aby proste byly prostopadle jest taki a*a
1=−1
Wiec rownanie wysokosci masz wyznaczne zle . Na razie popraw to
Jak wspolczynnik kierunkowy powinno miec rownanie wysokosci ?
21 mar 21:55