jak rozpoznac ten ciag???
lool: Dany jest ciąg określony wzorem {a1=−3 {an+1=3an+2 Wyznacz liczbę x tak aby ciąg
(a2,a4+x,a3)był ciągiem arytmetycznym. Nie wiem jak wyznaczyć tylko a2,a4 i a3
21 mar 18:58
...:
przerysuj choć poprawnie to zadanie −
21 mar 19:02
lool: a1 = −3
an+1 = 3an +2
21 mar 19:05
lool: an+1 = 3an +2
21 mar 19:07
...:
3an+2 czy 3an+2
21 mar 19:14
lool: 3an +2
21 mar 19:21
5-latek: No to jesli a1=−3
No to nastepny wyraz bedzie a2
teraz patrz na wzor an+1=3an+3
jest to wzor rekurencyjny
wobec tego mozemy zapisac ze a2= 3*a1+2= 3*(−3)+2= −9+2=−7
to a3= 3*a2+2 = 3*(−7)+2= policz
tak samo bedzie dla a4= 3*a3+2 licz
21 mar 19:28
lool: dzieki wielkie
21 mar 19:32
5-latek: 
)
21 mar 19:33