Wyznacz liczby A i B spełniające warunek
Matejko: Wyznacz liczby A i B spełniające warunek:
(640+6−40)(620−6−20) jak to ogarnąć?
21 mar 14:40
wredulus_pospolitus:
jaki znów warunek

oznaczmy: x = 6
20
zauważ, że 6
40 = (6
20)
2 = x
2
| | 1 | |
zauważ, że 6−20 = (620)−1 = x−1 = |
| |
| | x | |
a ile będzie wynosić 6
−40
21 mar 14:45
Matejko: 1x2
21 mar 14:57
wredulus_pospolitus:
yhy
i teraz będzie Ci łatwiej wymnożyć to ... nie sądzisz
21 mar 14:58
wredulus_pospolitus:
| x4+1 | | x2−1 | | x6−x4+x2−1 | |
| * |
| = |
| |
| x2 | | x | | x3 | |
21 mar 14:59
Matejko: dzięki mam
21 mar 14:59