matematykaszkolna.pl
Rozcieńczanie roztworu Andrzej: Witam. Ciekawe zadanie − nie mogę wyliczyć wzoruemotka Zmagam się z obniżeniem twardości węglowej (TWW) w akwarium 50l. Wynosi ona 16 st. Woda przefiltrowana zawiera 7 st. TWW. Wymieniam 10% wody czyli 5 l. O ile spadnie TWW w akwarium. Ile podmian wody należy wykonać aby uzyskać TWW 7 w akwarium?
21 mar 10:17
wredulus_pospolitus:
45l*16+5l*7 

= twardość po pierwszej 'podmiance'
50l 
Twardość przefiltrowanej wody to 7st. TWW .... więc NIGDY nie zejdzie twardość do 7st TWW, jeżeli nie spuści się (od razu) całego zbiornika i nie napełni się go przefiltrowaną wodą Robiąc częściową 'podmiankę' wody zawsze będzie się miało w zbiorniku jakiś tam procent wody, która nie była przefiltrowana (miała 16st TWW), a więc twardość wody w zbiorniku będzie odrobinę (zależy od tego jak dużo 'podmian' się robiło) wyższe od 7st TWW.
21 mar 10:22
Andrzej: Chyba coś nie tak ze wzorem bo wychodzi mi 720,7 Mając dobry wzór mogę poznać jaki będzie spadek po każdej podmianie i dążyć do zamierzonej wartości.
21 mar 10:30
wredulus_pospolitus: wzór jest dobry ... Ty źle podstawiasz
21 mar 11:21
wredulus_pospolitus: spadek 'po każdej podmianie' będzie inny ... Będzie on coraz mniejszy
21 mar 11:22
wredulus_pospolitus: Jeżeli nadal myślisz, że uda Ci się w ten sposób 'zejść' do 7st. TWW to widać, ze masz poważne braki, a to zadanie właśnie ma na celu podzielenie rocznika na tych, którzy 'pomyślą' od tych którzy 'ślepo' robią zadania nie analizując danych/sytuacji.
21 mar 11:23
Andrzej: Jak jesteś taki mądry to dlaczego nie napisałeś prawidłowego "wg ciebie" wyniku?
21 mar 11:46
wredulus_pospolitus: kuźwa człowieku jaki prawidłowy wynik? Podałem Ci wzór ... wystarczy wklepać do kalkulatora i masz twardość po pierwszej 'podmiance' ...
 45*16 + 5*7 
a Ty zamiast

50 
 5*7 
policzyłeś: 45*16 +

i jęczysz, że 'coś nie tak'
 50 
Dla Twojej informacji −−− wzór podany przeze mnie to ŚREDNIA WAŻONA Powinieneś znać tą średnią, skoro jesteś na uczelni technicznej i z pewnością jesteś już po matematyce i fizyce. Co do drugiego pytania ... napisałem Ci, że NIGDY nie będzie tw. 7 TWW i napisałem dlaczego, więc nie widzę powodu by tu cokolwiek dodawać do tego.
21 mar 11:51
Andrzej: Dzięki za pomoc
21 mar 12:32