matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz granice
kinia:
sin
x
2
lim
sin
x
3
x→0
21 mar 23:32
Domel:
x
sin
2
lim
x→0
=
x
sin
3
x
sin
2
x
2
x
3
= lim
x→0
*
*
=
x
sin
3
x
2
x
3
x
sin
2
x
x
3
1
= lim
x→0
*
*
*
=
x
2
2
x
sin
3
x
3
sinx
Ogólnie x→0 =>
= 1
x
czyli
x
sin
2
x
3
x→0 =>
= 1 ∧
=1
x
2
x
sin
3
x
1
3x
3
= lim
x→0
1 *
* 1 *
= lim
x→0
=
2
x
3
2x
2
Mam nadzieję, że jasne
22 mar 01:04