ciągi
kaja: Dany jest ciąg (an) o wyrazie ogólnym an=|n−2|+|n−10|. Sprawdź, które wyrazy tego ciągu są
większe od 8
21 mar 12:54
wredulus_pospolitus:
1)
zauważmy, że n>10 mamy:
an = |n−2| + |n−10| = n−2 + n−10 = 2n − 12 >2*10−12 = 20−12 = 8
2) sprawdzamy dla n≤10 czy coś tutaj jeszcze spełnia warunki zadania
21 mar 12:56
wredulus_pospolitus:
ad 2)
n=3,4,5,6,7,8,9,10
an = |n−2| + |n−10| = n−2 + −(n−10) = 8 ... czyli nie spełniają warunków
ad 2 cd)
n=1,2
a1 = 1+9 = 10 <−− spełnia
a2 = 0+8 = 8 <− nie spełnia
kooooniec
21 mar 12:57
zawodus: Widzę, że bardzo ci się nuuuudzi
21 mar 13:01
wredulus:
Piatek jest ... robie wszystko by nic nie robic w robocie
21 mar 13:09