2
prsha: mam wzór na pole rombu.
a
2*sin α
czyli który to będzie kąt

bo są 2 rozne
21 mar 20:50
Saizou :
a co to za różnica, sinus w I i II ćw. jest dodatni
21 mar 20:52
prsha: mam romb 12√3 boki
kąty 30 i 60 stopni
jak pole obliczy.ć?
21 mar 20:57
5-latek:

P=a
2*sin30
| | 1 | |
P=(12√3)2* |
| = 144*3*0,5= policz |
| | 2 | |
Tak samo policz pole rombu gdy kąt wynisi 60 stopni
21 mar 21:02
mietek: Saizou nie z tego to wynika, dowolność kąta...
21 mar 21:08
Saizou : wiem wiem, wynika to z wykresu funkcji sinus np
21 mar 21:09
prsha: jak wyjdzie to samo przecież
sin 30= 1/2
sin 60 = √3/2
1/2 i pierwiastek z 3 przez 2 to nie jest to samo
21 mar 21:11
Saizou : no i zw wzorów redukcyjnych sinx=sin(180−x)
21 mar 21:11
Saizou : ale nie możesz mieć kątów 30 i 60 w jednym rombie
21 mar 21:11
mietek: Poprawiłeś się.
21 mar 21:12
5-latek: Pewnie ze nie jest to samo
bo dla kata 60 stpopni
P=a
2*sin60
21 mar 21:15
prsha: dlaczego nie moge mieć kątów 30 i 60 w jednym rombie ?
21 mar 21:17
5-latek: NO to ile wynosi suma katow wewnetrznych w czworokacie ?
21 mar 21:18
Saizou :

suma kątów przy jednym ramieniu wynosi 180= α+β, zatem 60+30=90
21 mar 21:18
prsha:

dlaczego nie moge tak być ? suma 180 ?
21 mar 21:21
prsha: i teraz sinus 30 czy 60 mam brac?
21 mar 21:21
Saizou : taki romb nie istnieje
21 mar 21:22
5-latek: czsami to rece opadaja
To jest tak jak sie nie chce narysowac rysunku
Z rysunku bys widzial /la ze jeden kat jest rozwarty i nie moze byc mniejszy od 90 stopni
21 mar 21:22
5-latek: Patrz teraz na swoj rysunek
Przeciez tam gdzie masz zaznaczony kat 60 stopni (masz kat rozwarty −−jaki to jest kat
rozwarty ?
To teraz sie zastanow czy moze tam byc 60 stopni ?
Jesli nie to jaki tam powinien byc kąt ?
21 mar 21:25
prsha: przepraszam mój błąd
21 mar 21:25
prsha: a teraz jak obliczyc jego przekątne ?
21 mar 21:34
mietek: wzór na pole przez przekątne.....
21 mar 21:36
5-latek:

Z ttwierdzenia cosinusow oblicz dlugosc przekatnej e
Potem wzor
POle masz juz obliczone i obliczone e wiec wylicz z tego f
21 mar 21:41
prsha: a promień okręgu wpisanego w trapez jak obliczyć ?
21 mar 21:41
prsha: faktycznie z cosunusow wychodzi
21 mar 21:42
21 mar 21:43
prsha: teoretycznie tak ale chyba za rok też bo mało umiem
21 mar 21:50