prawdopodopieństwo
muflon: Punkt obrony przeciwlotniczej dysponuje 5 rakietami, każda niezaleznie naprowadzana jest na cel
i każda trafia do celu. W zasięgu obrony pojawiły się 3 samoloty. Oblicz prawdopobieństwo, ze
wszystkie zostaną trafione.
21 mar 20:21
muflon: Ω=35 ?
A− zbiór zdarzeń kiedy wszystkie samoloty zostają trafione
A=....?
21 mar 20:22
mietek: Nie
Ω=53
zadanie śmiesznie sformułowane...
21 mar 21:11
muflon: Tak, dopiero za trzecim razem wiedziałem o co mniej więcej chodzi, a jak z A=
21 mar 21:28
marta:
|Ω|=3
5=243
|A| = 3
5 − 2 sytuacje
1/wszystkie trafią w 1 samolot −−− 3 możliwości
2/trafią w 2 samoloty : 3*(2
5−2) =
21 mar 21:30
muflon: dzieki
21 mar 21:43
Maslanek: Zastanawiam się, czy wynik będzie taki sam, jeżeli potraktujemy zdarzenie sprzyjające
następująco:
− braliśmy pod uwagę ważną kolejność, więc niech tak zostanie
| | | |
− wybieramy 3 rakiety z 5, które trafią do róznych celów (wariacje bez powtórzeń): | *3! |
| | |
− reszta trafia dowolnie, czyli 3
2
Mamy:
|Ω|=3
5=243
Gdzie jest błąd?
21 mar 21:57
Maslanek: Z drugiej strony:
− wszystko
− odejmujemy tam gdzie rakiety trafiają w 1 samolot (wybieramy go)
− odejmujemy tam gdzie rakiety trafiają w 2 samoloty (wybieramy je)
To co się dzieje w pierwszym sposobie nie tak?
21 mar 22:09
Maslanek: | | | |
Rzeczywiście w 3 myślniku powinno być: | *(25−2), czyli |A|=150. (inaczej trafiłyby w |
| | |
jeden

)
21 mar 22:09