Trapez równoramienny ABCD jest opisany na okręgu o promieniu r= 3/2 cm. Oblicz o
Pauline: Witam bardzo prosze o pomoc
Zad.1
Trapez równoramienny ABCD jest opisany na okręgu o promieniu r= 3/2 cm. Oblicz obwód tego
trapezu wiedzac ze przekątna AC jest równa 5 cm.
Zad. 2
Ile punktów wspólnych ma okrąg o równaniu x2+(y−3)2=6 z prosta o równaniu 3x+y−15=0
Zad, 3
Dla jakich wartości m liczby 2m−1,3m,m2+1 tworza w podanej kolejnosci ciag geometryczny?
Bardzo prosze o rozwiazanie. Z góry dziekuje,.
21 mar 21:48
Janek191:

z.2
x
2 + ( y − 3)
2 = 6
3 x + y − 15 = 0 ⇒ y = − 3 x +15
więc
x
2 + ( − 3 x + 15 − 3)
2 = 6
x
2 + ( − 3 x + 12)
2 = 6
x
2 + 9 x
2 − 72 x + 144 − 6 = 0
10 x
2 − 72 x + 138 = 0 / : 2
5 x
2 − 36 x + 69 = 0
Δ = ( −36)
2 − 4*5*69 = 1296 − 1380 < 0
Okrąg nie ma punktów wspólnych z daną prostą.
22 mar 06:29