21 mar 12:46
21 mar 12:47
wredulus_pospolitus:
Natomiast 3|SS1| = |SS2| własnie wynika wyliczonej skali k=3 jednokładności
21 mar 12:48
kamczatka: na początku napisałem razem ale przeglądarka mi na czerwono dała jako błąd
21 mar 12:52
kamczatka: to jakby k=4 to by było
4|SS1| = |SS2| ?
21 mar 12:52
wredulus_pospolitus:
Kamczatka to nie jest jedno
dokładność tylko jednokładność

tak ... gdyby k=4 ... to by była taka proporcja
21 mar 12:54
kamczatka: aha dzięki zaraz zobacze
21 mar 13:05
kamczatka: juz chyba rozumiem czyli jak w pierwszym okręgu x=3 to w drugim okręgu ten x będzie o tyle
większy ile wynosi k?
21 mar 13:18
kamczatka: tyle razy większy*
21 mar 13:21
wredulus:
Tak jest ... zwiekszenie promienia mowi o skali jednokladnosci
21 mar 13:28
kamczatka: ale czemu nie jest tak jak tutaj w obrazie punkcie:
https://matematykaszkolna.pl/strona/902.html
W moim przykładzie z 1 posta jest tak:
S
1 = (1;4)
k = 3
to S
2 powinno być (1*3;4*3) = (3;12)
a jest podane S
2 (6,3)
czemu tak nie jest ?
21 mar 13:32
kamczatka: czy to tylko tak działa jak jest punkt a jak okrąg to nie działa ?
21 mar 13:41
kamczatka: ?
21 mar 13:46
wredulus_pospolitus:
hola hola ... W teorii na stronce były podane przykłady jednokładności względem punktu (0,0)
... Ty w zadaniu (1 post) będziesz miał punkt jednokładności umiejscowiony w innym miejscu ...
dlatego też nie można sobie po prostu przemnożyć współrzędnych środków okręgów
21 mar 13:47
wredulus_pospolitus:
przemnożenie współrzędnych działa tylko gdy punktem jednokładności jest początek ukladu
współrzędnych (0,0)
21 mar 13:47
kamczatka: to jak w moim przypadku to można obliczyć da się w ogóle ?
21 mar 13:48
wredulus_pospolitus:
kamczatka
1) Wyznaczasz promień dużego i małego okręgu
2) Z ilorazu tych promieni widzisz jaka jest skala jednokładności (k=3)
3) Wyznaczasz wzór prostej przechodzącej przez środki tych okręgów
4) Wyznaczasz odległość pomiędzy środkami tych okręgów
5) skoro masz 3|SS1| = |SS2| to |S1S2| = 2*|SS1|
6) korzystając z (5) 'odkładasz' połowę odległości pomiędzy środkami okręgów (4) na wyznaczonej
prostej (3) od środka mniejszego okręgu (S1)
i w ten sposób masz wyznaczone współrzędne punktu jednokładności
21 mar 13:54
wredulus_pospolitus:
oczywiście jest to jedynie jeden z wielu sposobów ... inny sposób masz pokazany w książce
21 mar 13:55
kamczatka: ja to już umiem zrobić tylko za bardzo nie rozumiem. Jak to można byłoby np. sprawdzić czy
zgadza się środek który wyznaczyłem ?
21 mar 13:58
wredulus_pospolitus:
to sprawdź czy zachodzi: 3|SS1| = |SS2|
oraz czy S, S1 i S2 leżą na tej samej prostej
21 mar 13:59
kamczatka: A nie bardzo rozumiem po co wyznaczać to prostą jak potem jej się nie używa do żadnych
wyliczeń. Tym sposobem co napisałeś.
21 mar 14:03
wredulus_pospolitus:
w punkcie (6) z niej korzystam ... odcinek |SS1| leżeć musi na tej właśnie prostej
21 mar 14:04
wredulus_pospolitus:
albo jak wolisz ... punkt S musi leżeć na tej prostej
21 mar 14:05
kamczatka: dobra dzięki
21 mar 14:22
kamczatka: jeszcze wracam do tego zadania bo chciałem spytać o moje zdjęcie z 1 posta.
Chodzi o punkt 4
3[1−x;4−y]
a kiedy jest 3[x−1;y−4] i czemu?
bo jak skala jednokładności jest dodatnia to jest
3[1−x;4−y]
a jak ujemna to np:
3[x−1;y−4]
czemu
22 mar 22:13
kamczatka: ?
22 mar 22:33
kamczatka: ?
23 mar 10:18
pigor: ... , skala k<0, gdy środek jednokładności P=(a,b) leży między
danym punktem P=(x,y), a jego obrazem P'=(x',y') .
23 mar 11:26
kamczatka: to czyli jak skala ujemna to zawsze będzie np. tak:
3[x−1;y−4] ?
23 mar 13:24
kamczatka: ?
23 mar 15:18
kamczatka: ?
23 mar 19:44
kamczatka: ?
23 mar 21:22