matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
q
marek:
jak wyprowadzić wzór na promień rombu 1/2 a*sin α = r skąd to się wzięło
21 mar 22:03
5-latek:
Promien rombu − co to jest ?
21 mar 22:06
marek:
promień koła wpisanego w romb
21 mar 22:08
ICSP:
1
1
h
zauważ, że h = 2r stąd r =
h =
* a * sinα (bo przecież
= sinα skad h = a
2
2
a
* sinα)
21 mar 23:20
Domel:
x
α
= cos
a
2
α
x = a*cos
2
r
α
= sin
x
2
α
α
α
1
α
r = x*sin
= a*cos
*sin
=
a*sin2
2
2
2
2
2
1
r =
a*sinα
2
Mam nadzieję, że rozjaśniło
22 mar 01:29