geometria analityczna
tyu: czy ktoś może mi sprawdzić, bo chyba źle ułożyłem równanie.
Okrąg o równaniu x² + y² −2x − 6y + 1 = 0 przekształcono przez symetrię względem prostej
k: x−2y =0. Znajdź równanie obrazu tego okręgu, a następnie znajdź równania prostych będących
osiami symetrii obu okręgów.
Po przekształceniu tego wzoru okręgu x² + y² −2x − 6y + 1 = 0 mam
(x−1)
2 −1 + (y−3)
2 − 9 +1 =0
i otrzymuję taki wzór: (x−1)
2 + (y−3)
2 = 9 czyli S(1,3) r= 3
| | 1 | |
postać kierunkowa k: y= |
| x, |
| | 2 | |
więc prosta prostopadła do prostej k przechodząca przez S(1,3) ma wzór y=−2x+5
jak liczę punkt przecięcia się równania okręgu (x−1)
2 + (y−3)
2 = 9 i y=−2x+5, to
| | 1 | |
x2 −2x +1 + |
| x2 − 3x + 9 = 9 |
| | 4 | |
| | 1 | |
x2 −2x +1 + |
| x2 − 3x = 0 |
| | 4 | |
4x
2 −6x +1 + x
2 − 12x = 0
5x
2 − 20x + 4= 0
Δ=320 , czyli pierwiastek z Δ nie będzie liczbą wymierną
w odpowiedziach jest, że obraz tego okręgu jest dany wzorem
(x−3)
2 + (y+1)
2 = 9 czyli S(3,−1) r=3 Czyli coś pomyliłem,.
Podobne zadanie jest tutaj
168535, ale tam jest inny wzór − zamiast w pierwotnym wzorze
"−6y" jest "+6y"
PW: | | 1 | |
Prostopadła do prostej y= |
| x przechodząca przez S = (1,3) ma równanie y = −2x+5. To jest |
| | 2 | |
dobrze.
Równanie okręgu symetrycznego jest wyznaczone przez obraz jego środka − trzeba znaleźć obraz S
(leży na prostej y = −2x+5 w tej samej odległości od niej co S). Punkt wspólny prostych:
y = −2x+5
to P = (2, 1). Punkt P jest środkiem odcinka SS'. Jeżeli S'=(p, q), to
p = 3, q = −1
S' = (3, −1),
a więc równanie okręgu symetrycznego ma postać
(x−3)
2 + (y+1)
2 = 9.
Korzystamy z faktu, że symetria osiowa jest izometrią (nie zmienia odległości), a więc obrazem
okręgu jest okrąg o tym samym promieniu.