Okrąg i symetria
matt: Okrąg o równaniu x² + y² −2x + 6y + 1 = 0 przekształcono przez symetrię względem prostej k:
x−2y =0. Znajdź równanie obrazu tego okręgu, a następnie znajdź równania prostych będących
osiami symetrii obu okręgów.
Liczę na pomoc i wyjaśnienie, pozdrawiam
20 lis 17:07
Aga1.:

S(1,−3)
r=
√1+9−1=3
Osie symetrii: to prosta k i prosta l prostopadła do k przechodząca przez S
r
1=r=3
Punkt P to punkt przecięcia sie prostych ki l.
Znajdziesz go rozwiązując układ równań.
Punkt P jest środkiem odcinka SS
1.
20 lis 18:17
matt: Dziękuję, zdążyłem je wymyśleć na inny sposób
20 lis 21:10