rachunki
felek: Czy z (−1)n * (−1)n mogę przejść na 1n czy muszę zostawić to jako (−1)2n ?
Z jednej strony dla tych samych wykladnikow mam
an * bn = (a*b)n
(−1)n * (−1)n = 1n co zawsze jest 1
A z drugiej jesli zostawię to jako (−1)2n
to wyrazami tego szeregu jest 1 −1 1 −1 itd.
21 mar 09:33
kika: 2n jest zawsze parzyste!
(−1)2n=[(−1)2]n=1n=1
21 mar 09:37
felek: nie zawsze
dla n=3/2
mamy (−1)3
21 mar 11:08
wredulus_pospolitus:
felek ... o czym Ty do nas piszesz
| | 3 | |
jeżeli n= |
| to zapis (−1)n*(−1)n NIE MA SENSU w zbiorze liczb rzeczywistych |
| | 2 | |
więc nie szukaj dziury w całym ... bo n∊N
+ ze względu na to, że ów problem masz związany z
ciągami/szeregami
21 mar 11:15
felek: To mi rozjasnilo sprawe. Nie wiedzialem, ze n musi nalezec do naturalnych
21 mar 11:43
wredulus_pospolitus:
nie musi ... ale jeżeli jest to zadanie z ciągów i lub z szeregów to 'n' oznacza 'indeks' a
widziałeś może ciąg który ma wyraz a
3/2
| | 3 | |
' |
| wyraz ciągu a n ma wartość X' −−− brzmi komicznie, nieprawdaż   |
| | 2 | |
21 mar 11:53