bry
Radek:

W stożek o wysokości 10 wpisano kulę o promieniu 4. Oblicz pole powierzchni całkowitej stożka
Wiem, że odcinek GD=4 odcinek GC=6 GE=4 ale nie mogę ułożyć proporcji z podobieństwa
| CB | | DB | |
| = |
| i wychodzi bez sensu bo dwie niewiadome |
| 6 | | 4 | |
21 mar 09:38
Radek: ?
21 mar 09:50
kika: ale CD2+DB2=CB2
21 mar 09:51
Radek:
Ale to nadal nic mi nie mówi bo cały czas mam tylko wysokość a nie mam promienia żeby wyliczyć
tworzącą
21 mar 09:53
kika: CB=l
21 mar 09:53
kika: I wcześniejszą proporcję uwzględnuj
21 mar 09:54
Radek:
4|CB|=6|DB| /4
|CB|=1,5|DB|
21 mar 09:56
kika: i wstaw do "pitagorasa" i masz
21 mar 10:00
Radek:
Dziękuję wyszło poprawnie

A ma Pani jeszcze czas na kilka zadań ?
21 mar 10:07
kika: chwlę
21 mar 10:09
Radek:
Metalową kulę o promieniu R = 3 cm przetopiono na stożek. Tworząca stożek jest nachylona do
| | √5 | |
płaszczyzny podstawy pod kątem α , takim, że sinα = |
| . Wyznacz promień podstawy tego |
| | 5 | |
stożka
Nie chcę gotowca tylko od czego mam zacząć co mi mówi R=3
21 mar 10:12
kika: V kuli = V stożka
21 mar 10:13
Radek: a skąd ta zależność ?
21 mar 10:14
21 mar 10:14
Radek:
Dziękuję.
21 mar 10:18
Radek:
Metalową kulę o promieniu 10 cm i stożek o średnicy 16 cm i wysokości 12cm przetopiono.
Następnie z otrzymanego metalu wykonano walec o średnicy 8cm. Jaką wysokość ma ten walec?
21 mar 21:38
mietek: chcesz wiedzieć czy dobrze?
21 mar 21:39
Radek: ?
21 mar 21:49
Radek: ?
21 mar 21:56
zawodus: Dobrze
21 mar 22:13
zawodus: Trzeba było sprawdzić odpowiedź w necie

google to dobre narzędzie
21 mar 22:14
Radek:

Powierzchnia boczna walca po rozwinięciu jest prostokątem, którego przekątna ma długość 18 cm i
tworzy z bokiem odpowiadającym wysokości walca kąt o mierze 60∘ . Oblicz objętość walca.
H=2
√69
2r=4
√3
V=24
√69π
Ale czy to jest dobrze ?
21 mar 22:26
zawodus: Skąd ci takie H wyszło?
21 mar 22:28
Radek:
z twierdzenia pitagorasa
21 mar 22:31
zawodus: To w takim razie 2r liczyłeś z funkcji trygonometrycznej, której?
21 mar 22:34
Radek:
Już chyba wiem gdzie mam błąd liczyłem sin a powinnien być cos
21 mar 22:36
zawodus: To policz ponownie i podaj wyniki
21 mar 22:37
zawodus: I najlepiej napisz który kąt i która funkcja
21 mar 22:38
Radek:
Ale czy tam w podstawie jest 2r na pewno ?
21 mar 22:42
Mila:
Boki prostokąta: 2πr, H
21 mar 22:44
Radek:
Czemu 2πr ? jak wyliczę dolny bok prostokąta to będę miał średnice ?
21 mar 22:47
Mila:
Powierzchnia boczna walca=2πr*H
H− jeden bok prostokąta (wysokość walca)
2πr − obwód podstawy= drugi bok prostokąta
Potrzebny promień do obliczenia V.
21 mar 22:52
zawodus: Bo rozwijasz powierzchnię boczną. Rozcinasz walec. I rozkładasz na papierze.
21 mar 22:52
Radek:
Czyli promień tego walca to ?
21 mar 22:53
zawodus: 2πr=9√3
Policz r stąd.
21 mar 22:58
21 mar 23:00
zawodus: Teraz brakuje jeszcze H i można liczyć objętość.
21 mar 23:03
Radek:
czyli zawsze dolny bok to 2πr tak ?
W pojemniku o kształcie walca o promieniu podstawy R = 8 umieszczono dwie kule o promieniu r =
5 , w ten sposób, że są do siebie styczne i każda z nich dotyka powierzchni bocznej walca.
Jaka co najmniej musi być wysokość pojemnika, aby kule całkowicie się w nim mieściły. Oblicz
objętość tego walca.
Jak tutaj zrobić rysunek ?
21 mar 23:12
Mila:

R=8
21 mar 23:41
Radek:
MP=5 ?
21 mar 23:45
Mila:
Nie .
Musisz obliczyć z tw. Pitagorasa w ΔNPM.
21 mar 23:56
Radek:
Jak z pitagorasa jak nie wiem ile wynosi NP a nie MP ?
22 mar 16:38
Utem:
|NP|=16−(5+5)=6
22 mar 16:50
Radek:
ale nie O będzię środkiem odcinka NP to nie wiem czy OP też jest równe 5 z rysunku wynika
inaczej
22 mar 16:52
Utem:
Byłoby równe 5, gdyby okręgi były styczne w poziomie, a tak nie jest.
4*5=20>16 i nie można kul ustawić na dnie walca . Wrzuć do szklanki 2 mandarynki, albo jabłka .
22 mar 16:56
Radek:
To więc tym bardziej nie rozumiem −(5+5) skoro one dwie nie znajdują się koło siebie
22 mar 16:58
Utem:
Od punktu M do prawej ściany 5 cm
Od punktu N do lewej ściany 5cm
zostaje ze średnicy NP.
22 mar 17:04
Radek: ok
22 mar 17:06
Mila: I jak?
22 mar 17:57
Radek: Policzone.
22 mar 18:01
Radek:
Ale czy wszystko w walcu i stożku opiera się na podobieństwie trójkątów ?
22 mar 18:16
Radek: ?
22 mar 18:52
Radek:

Widać, że tam nie może być 5 przecież
22 mar 19:49
Radek: ?
22 mar 20:44
Radek: ?
22 mar 20:57
Radek: ?
22 mar 21:18
Mila:
Nie rozumiem z czym masz Radku problem.
22 mar 21:28
Radek: z tym, że NP=10 bo z rysunku to nie wynika
22 mar 21:29
Mila:
Wynika, że :
|NP|=6.
Czytaj co napisałam 17:04 i patrz na rysunek z godziny 23:41.
Czy mam Ci narysować na kolorowo?
22 mar 21:36
Radek:
Proszę o rysunek bo inaczej nie mogę zrozumieć
22 mar 21:38
Mila:

|AB|=2*8=16
|QL|=AB
|QL|=5+|NP|+5⇔16=10+|NP|⇔
|NP|=6
H=|BC|=5+5+|MP|
22 mar 21:59
22 mar 22:00
kika: Radku , zacznij pracować samodzielnie , masz wskazówki i czekasz na gotowca!
22 mar 22:02
Radek:
Nie czekam na gotowca, jak nie mogę rozwiązać to co mam się modlić czy co ?
22 mar 22:04
kika: Jak oświeci to modły też wskazane.
22 mar 22:06