bryły
Radek:

W stożek o promieniu podstawy długości 6 wpisano walec, w ten sposób, że jedna podstawa walca
zawiera się w podstawie stożka, a brzeg jego drugiej podstawy zawiera się w powierzchni
| | 4 | |
bocznej stożka. Oblicz promień podstawy walca, jeżeli jego objętość stanowi |
| objętości |
| | 9 | |
stożka.
| | 4 | |
To wszystko się upraszcza i mam |
| więc nie mam nic |
| | 27 | |
Prosze o naprowadzenie gdzie robię błąd nie chcę gotowca
22 mar 21:38
Radek: ?
22 mar 21:44
Radek: ?
22 mar 21:55
kika: Przecież hw≠hs i to samo z r
22 mar 21:56
bezendu:

Z nieszczęsnego podobieństwa trzeba inaczej się nie da
zielony do czerwonego
22 mar 21:59
Radek:
To już chyba wiem jak wyliczyć.
22 mar 22:05
kika: Nie odpowiadasz na wskazówki podane!
22 mar 22:05
22 mar 22:06
Radek:
Z podobieństwa mam
H(6−r)=6h
H=U{6h}{6−r)
?
22 mar 22:09
bezendu: ok i dalej
22 mar 22:29
Radek:
Dziękuję, policzone
22 mar 22:38
Radek: Do naczynia w kształcie walca wypełnionego wodą do wysokości 7 cm włożono metalową kulkę o
promieniu 3 cm. Poziom wody podniósł się o 1 cm i zrównał się z górną podstawą walca. Oblicz
objętość naczynia. Przyjmując π ≈ 3,14 , wynik podaj z dokładnością do 1 cm 3 .
A tutaj ?
22 mar 22:42
kika: OBJĘTOŚĆ WYPARTEJ WODY =vp{KULKI}
22 mar 22:45
kika:
22 mar 22:47
Radek:
Ja muszę obliczyć objętość walca więc
V=πr2h
h=8 jak r ?
22 mar 22:50
22 mar 23:09
Radek:
A czemu to ma się równać objętości kulki ? ja kulkę wrzuciłem
22 mar 23:10
kika: I skup się na zadaniu, pomyśl
22 mar 23:11
Marcin: Radek przecież Ci to zadanie już tłumaczyłem
22 mar 23:16
kika: I kulka podniosła poziom wody o 1 cm
22 mar 23:18
Radek:
Ok, już mam
22 mar 23:20
kika: Dziękuję , wypada też napisać.
22 mar 23:22
Radek:
Dziękuję !
22 mar 23:28