Geometria analityczna
Marcin:
Wyznaczyc rownanie ogolne plaszczyzny przechodzacej przez punkt P=(−1,1,2) i prosta l
l: x = 1 + 5t
y = −1 + t
z = 2t ; t∊R
Chyba wystarczy znalezc dwa punkty, A oraz B nalezace do prostej i pomnozyc wektorowo wektory
PA oraz PB i mamy wektor normalny szukanej plaszczyzny, tak?
Dziekuje, zaraz wstawie jeszcze kilka przykladow, zeby sie upewnic co do poprawnosci
wykorzystywanych przeze mnie metod.
21 mar 20:07
zderzak: A nie wystarczy po prostu wziąć tego punktu P i wyciągnąć wektora z prostej l i podstawić do
wzoru na równanie płaszczyzny?
21 mar 20:10
Krzysiek: Tak Marcin.
21 mar 20:14
Marcin:
Wyznaczyc rownanie parametryczne prostej zawartej w plaszczyznie π:2x−y+z+3=0 i prostopadlej do
| | x+4 | | y−3 | | z+2 | |
prostej l: |
| = |
| = |
| |
| | 3 | | −1 | | 3 | |
Rownanie parametryczne l ma wtedy postac:
x = −4 + 3s
y = 3 − s
z = −2 + 3s; s∊R
Znajduje dwa punkty nalezace do prostej l: P
1=(−4,3,−2), P
2=(−1,2,1), wyznaczam wektor
kierunkowy l: P
1P
2=(3,−1,3), szukam wektora kierunkowego n = (a,b,c) szukanej prostej,
bedzie on prostopadly do prostej l, jezeli iloczyn skalarny P
1P
2 razy skalarnie n = 0, wtedy
musi byc: b = 3a+3c, zatem bedzie to wektor np. n=(1,6,1), przy czym jest to jednoczesnie
wektor nalezacy do plaszczyzny π, poniewaz A=(−1,1,0), B=(0,7,1) naleza do π oraz wektor AB =
n. Zatem wykorzystujac ten wektor i punkt A otrzymuje rownanie parametryczne szukanej prostej:
x = −1 + s
y = 1 + 6s
z = s; s∊R
21 mar 20:14
Marcin:
@zderzak, co dokladnie rozumiesz przez wyciagniecie wektora? Bo chyba musialby to byc wektor
prostopadly do tej prostej, jesli sie nie myle. I to tez chyba by nie wystarczylo.
21 mar 20:16
Marcin: Dziekuje Krzysiek
21 mar 20:16
zderzak: masz rację

zrobić z punktów wektor i pomnożyć je wektorowo

a potem do równania
płaszczyzny
21 mar 20:18
Krzysiek: drugie źle.
n◯[3,−1,3]=0
i n||π więc n◯[2,−1,1]=0
i rozwiązujesz układ równań.
21 mar 20:23
Marcin:
Hmm, nie wiem, czy to celowo, czy nie, widze same kwadraty, a moze tam jest cos innego?
Jak rozumiem:
n razy skalarnie [3,−1,3] = 0
i n razy wektorowo [2,−1,1] = 0, tak?
21 mar 20:27
Krzysiek: dwa skalarne działania są.
21 mar 20:31
Marcin: A nie...chyba rowniez n razy skalarnie [2,−1,1] tam powinno byc...bo skoro n ma byc zawarty w
π, to musi byc prostopadly do [2,−1,1], zgadza sie?
21 mar 20:32
Marcin: Czyli rozw. uklad:
3a−b+3c=0
2a−b+c = 0, a wlasciwie to znajduje jedno z wielu mozliwych rozw., przy czym musi byc one rozne
od [0,0,0], zgadza sie?
Przykladowe rozw. n=[2,3,−1] i wystarczy wykorzystac tutaj znaleziony wczesniej punkt
plaszczyzny A i podstawic i gotowe, zgadza sie?
21 mar 20:38
Marcin: Wyznaczyc rownanie ogolne plaszczyzny przechodzacej przez punkt P=(1,3,1) i prostopadlej do
prostej l
l: x + y − z + 2 = 0 i 2x + 3y + z − 1 = 0
Wyznaczam wektor kierunkowy (v) l mnozac wektorowo wektory normalne plaszczyzn
v = [4,−3,1]
Znajduje punkt A∊l [A=(x,y,z)] taki, ze AP razy skalarnie v = 0, wowczas AP bedzie wektorem
normalnym szukanej prostej
AP = [1−x, 3−y, 1−z]
AP razy skalarnie v = 0
4x − 3y + z = −4
Wyznaczam przykladowe A spelniajace powyzsze rownanie: A = (−1,0,0)
Wtedy AP = [2,3,1]
szukana prosta:
x = 1 + 2s
y = 3 + 3s
z = 1 + s; s∊R
21 mar 20:50
Marcin: Hmm...ale tak patrze...to A chyba nie nalezy do prostej l...bo zeby tak bylo, chyba musi
spelniac oba rownania plaszczyzn wyznaczajacych prosta l, tak?
21 mar 20:51
Marcin: Zaraz zaraz

Mialem wyznaczyc rownanie plaszczyzny...a ja kombinuje z prosta
21 mar 20:52
Marcin: Czyli do rownania plaszczyzny wystarczy wziac to wyznaczone v + dany punkt i gotowe, tak?
21 mar 20:53
Krzysiek: tak
21 mar 22:47