matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 17.10.2009
Zadania
Odp.
2
madz,:
Dany jest trapez ABCD, gdzie A(3,−2), B(3,3), C(0,4), D(−15,4) a) które boki trapezu są równolegle? odpowiedz uzasadnij
5
madz,:
Dany jest trójkąt ABC, gdzie A(−2, 3), B(−2,2), C(2,0). Wyznacz: a) równaniaogólne prostych zawierających boki tego trójkąta
1
Asia_13:
W czasie wakacji Marcin przejechał rowerem ze stałą prędkością z miasteczka A do B liczącą 120 km. Gdyby jechal ze śr. pr. o 5 km/h większą , to przejechałby tę odl w czasie o 2h krótszym.
4
Victoria:
:::rysunek::: Udowodnij, że w dowolnym czworokącie odcinki łączące środki przeciwległych boków dzielą się w
5
Victoria:
Jaką figurę otrzymamy łącząc kolejno śroki boków równoległoboku?
1
Andrzej:
Bogdanie ,Eto, Timie muszę pomóc córce ale nie umiem zaglądnijcie na Andrzej z góry dziękuję
2
Martus:
.Autobus przejechał drogę 4 km z średnią prędkości 20 km na h, a nastepnie droge 12 km z srednia predkosci 40 km na h.Jak średnia samochodu na calej trasie wynosi
?
1
Martus:
Marek napisał pięciocyfrową liczbę dodatnią używając 5 róznych cyfr.Nastepnie przykrył kazde cyfr literą : pierwsza litera A, drugą−B,trzecia−C,czwarta−D,piątą−E.Osobliwością tej liczby
3
Goldenfille:
Dana jest funkcja f(x)=|x−1|−|x+2| a)wyznacz zbiór funkcji dla x∊(−
∞
;2)
2
Edek:
Korzystając ze wzoru Moivre'a wyrazić za pomocą sinx oraz cosx funkcje: a) sin(3x)
5
xyz:
Witam i proszę o pomoc: 1.W pólkole wpisano trapez ,tak,że dłuższa podstawa trapezu jest średnicą okręgu.Stosunek
8
log:
a=log
2
√
2
b=log
2
√
3
1
Max:
Chodzi o zadanie za zadanie miałem skonstruować w skali 1:2 obraz otrzymany w zwierciadle kulistym wypukłym o promieniu krzywizny 15cm gdy przedmiot znajduje się 10 cm od
3
Victoria:
W prostokącie, którego obwód ma 44 cm, różnica odległości punktu przecięcia przekątnych od dwóch nierównych boków wynosi 8 cm. Oblicz długość boków prostokąta.
3
paula:
ROZNICA ODWROTNOSCI DODATNIEJ LICZBY NATURALNEJ n i odwrotnosci liczby o 2 wiekszej jest rowna
1
paula:
suma liczby X ROZNEJ OD ZERA I JEJ ODWROTNOSCI JEST ROWNA
3
bekii:
Znajdź liczbę,która ma następujące rozwinięcie dziesiętne nieskończone okresowe:
4
antenka 1985:
mam jedno zadanko rozwiąż: (3/4) do potęgi x+5= (4/3) do potęgi x+1 proszę o pomoc!
3
natalia:
dla jakich wartości a punkt P=(−1, 4−a) należy do wykresu funkci y=−2x2( ta druga 2 to potęga)
8
paula:
jezeli x=7−4√3 i y=2/ 7+4√3 to A 2x=y B x=y C x+y=0
4
Alicja:
:::rysunek::: W równoległoboku ABCD kąt prz wierzchołku D jest rozwarty. Z tego wierzchołka poprowadzono dwie
4
Ulcia:
Po owalnym torze o długości 900m poruszają się motorowerzyści. Jeśli jadą w tym samym kierunku, to mijają się co 5,4minuty. Jeśli jadą w przeciwnym kierunku to mijają się co1,08 minuty. Jaka
1
piotrek:
14
bla bla:
ma ktoś może jakieś pojecie o fizyce
7
Andrzej:
Proszę pomocy
Punkt P∊przekątnej DB prostokąta ABCD.Przez niego prowadzimy proste równoległe do boków i one przecinają boki w pkt.E,F i G,H.Pole prostokąta PFCG=48 oraz DP : PB
4
paula:
nie obliczy sie wartosci wyrazenia x+2/ x
2
−4 gdy za x podstawimy 1, 2 , 3, 4
?
2
paula:
jezeli x=7−4
√
3
i y=2/ 7+4
√
3
to A 2x=y B x=y C x+y=0
6
paula:
jezeli 1/m +x =1 to x jest rowne
?
2
Asia:
Dla jakich wart. parametru m liczby: 3
√
2
−1; 2m+1;
√
2
+3 są długościami boków trójkąta prostokątnego?
2
kropka:
czy 5
5
0−3
5
0 jest podzielne przez 5
2
5−3
2
5? jak to zrobić?
3
kot:
skad wiadomo kiedy jaka wariacja kiedy permutacja a kiedy kombinacja?
1
aga92:
Skąd wiedzieć kiedy obliczamy równanie z wartością bezwzględną z definicji?
3
Martus:
1.Tatuś zapalił świece a za 3 minuty następną, Ile czasu będzie jasno w pokoju jeśli kazda świeca pali sie 10 minut
4
bartek:
1.Wyznacz naturalna liczbę dwucyfrowa n, wiedząc że iloraz liczby n przez sumę cyfr liczby n wynosi 7.
1
Martus:
Pojemnik napełniony wodą po brzegi wazy 3,5 kg a napełniony do połowy− 2 kg.Ile waży pusty pojemnik?
6
myszka:
:::rysunek:::
tim
zerkniesz ?
1
Wojtek:
Wyznacz liczbę trójkątów prostokątnych takich, że ich boki mają długości równe trzem kolejnym liczbom parzystym. Wykonaj potrzebne obliczenia.
2
xyz:
4
Mógłby mi ktoś sprawdzić czy dobrze wyznaczyłem ze wzoru m =
πR
3
ρ zmienną ρ bo mam
3
małe wątpliwości
12
hub20:
wiedząc, że: log
5
4=a i log
5
3=b oblicz log
25
12
1
madzia:
Dana jest funkcja określona za pomocą zbioru par uporządkowanych: {(x, 9 − x
2
): x∊ℕ+ ∧ x ≤ 3} a) Sporządź wykres funkcji i określ zbiór jej wartości,
13
log:
1
2
log
3
16 oblicz
0
Rob:
Niech ∀n nalezy do N An={x nalezy do R (−1)
n
≤ x ≤ 1+1/n}
1
madzia:
Okrąg o równaniu x
2
+ y
2
− 2x + 4y − 20 = 0 przekształcono przez symetrię środkową względem punktu S=(3,1). Napisz równanie otrzymanego obrazu. Podaj ilustrację graficzną zadania.
8
kaz:
Rozwiaz równanie (cos x − sin X)
2
+tg x = 2sin
2
x
0
KOSTKA:
proszę o pomoc z tym zadaniem
http://matematyka.pisz.pl/forum/22585.html
21
myszka:
Proszę o sprawdzenie : rozwiąż nierówność :
5
Blabla:
Mam małe pytanie odnośnie trygonometrii..właśnie zacząłem się jej uczyć poprzez tę stronę...czy trygonometria = obliczanie boków/kątów jedynie w trójkątach? i czy własności sin/cos/tg są
2
Tomasz:
Prosze o pomoc Przedstaw na wykresie sytuację w której zbiory A,B,C spełniaja nastepujące sytuacje
6
Kasiula:
Bardzo proszę o pomoc w tym zadaniu
Wyznacz najmniejszą wartość k, dla której funkcja f(x) = (9 − k
4
)x +
√
5
jest funkcją stałą.
2
Ania:
Czy mogę prosić o pomoc?
Wyznacz liczbę trójkątów prostokątnych takich, że ich boki mają długości równe trzem kolejnym liczbom parzystym. Wykonaj potrzebne obliczenia
1
paula:
jezeli do nakarmienia k koni potrzeba m workow owsa to do nakarminia n koni potrzeba workow
2
paula:
JEZELI a/3 = 8/b = 2 to a/b rowna sie
?
5
zuzia:
Hey mam problem musze z tego wiolomianu wyciagnac pierwistki 8x
4
+14x
3
−60x
2
+14x+8=0
1
MAtFiz:
:::rysunek:::
2
luki:
Prosze o pomoc
Sprawdź czy podane formuły są tautologiami:
7
Madzia:
Z góry dziękuję za pomoc przy rozwiązaniu tego zadania: 1. Oblicz stosunek promieni dwóch kul wiedząc, że stosunek ich objętości wynosi 1:4.
39
Charles:
1
lim(1−
)
2n
, gdzie n→
∞
n
2
1
Charles90:
lim (1−{1}{n
2
})
2
n
2
Wiktor:
Witam serdecznie! Mam problem z tym zadaniem (a właściwie podpunktem):
5
KondzioR:
Wyznacz przedziały, w których funkcja kwadratowa ma stały znak : f(X)=x
2
+2x−3
6
nickt:
czy mógłby mi ktoś wyjaśnić ,jak rozwiązuje się tak proste nierówności ; a)||x|+3|<6
1
owieczka:
kwotę 860 zł wypłacono banknotami o nominałach 10 zł i 20zł przy czym banknotów 20−złotowych było o 4 więcej niż 10−złotowych ile było banknotów 20−złotowych a ile było 10−złotowych
2
ula:
Jeżeli x
4
− 5x + 7 =0 to wartość wyrażenia 2x
4
−10x + 20 jest równa: A)4
1
S:
Zdarzenia niezależne, probabilistyka.
1
Damian:
Dobry wieczór
Bardzo proszę o pomoc kogoś z pomagających. Współrzędne środka i długość promienia okręgu są wynikami trzech kolejnych rzutów symetryczną kostką sześcienną. Rozważ
1
Ania:
Powierzchnia boczna stożka po rozwinięciu na płaszczyznę jest wycinkiem koła o promieniu 3 i kącie środkowym 120 stopni. Oblicz objętość stożka. Z góry dziękuję za pomoc.
4
Wojtek:
Bardzo proszę o pomoc. Wykresy funkcji: f(x) = ax + b i g(x) = a −
b
x
przecinają się w punkcie (−
1
2
, 4). Znajdź współczynniki a i b, a następnie narysuj te wykresy i wyznacz
3
Tomkoon:
:::rysunek::: Witam mam problem z 8−mioma logarytmami: