Przedziały w których f. kwadratowa ma stały znak
KondzioR: Wyznacz przedziały, w których funkcja kwadratowa ma stały znak :
f(X)=x
2+2x−3
f(x)=−x
2+x−5
ogólnie chcę wiedzieć kiedy funkcja ma stały znak kiedy Δ>0 i kiedy Δ<0 oraz Δ=0
Z góry dzięki za pomoc
17 paź 10:07
KondzioR: ps.to są 2 oddzielne zadania
17 paź 10:35
AS: Kiedy Δ > 0 , < 0 czy = 0 to zależy od doboru współczynników
funkcji a,b,c.
Gdy a > 0 funkcja ramionami skierowana jest do góry
Gdy a < 0 funkcja ramionami skierowana jest do dołu
Gdy w wyniku obliczeń Δ > 0, funkcja przecina oś Ox w dwóch
różnych punktach. trzy przedziały: (−∞,x1),<x1,x2> ,(x2,∞)
W każdym z tych przedziałów funkcja przyjmuje stały znak "+" lub "−"
Znak można wyznaczyć podstawiając do funkcji wartość x
z wybranego przedziału
W przykładzie pierwszym funkcja posiada pierwiastki −3 i 1.
Przedziały (−∞,−3) , <−3,1> , (1,∞)
Obierając x = −10 z przedziału (−∞,−3) otrzymuję
f(−10) = (−10)2 + 2*(−10) − 3 = 77 > 0
oznacza to,że funkcja w całym przedziale (−∞,−3) przyjmuje wartości dodatnie.
Podobnie postępując z przedziałem (−3,1) przekonamy się, że przyjmuje
wartości ujemne.
Gdy Δ = 0 funkcja jest styczna do osi Ox.
Otrzymamy wtedy dwa przedziały (−∞,x1) i (x1,∞)
Gdy Δ < 0 funkcja nie przecina osi Ox w żadnym punkcie,przebiega
w całości nad osią Ox (przy a > 0) bądź pod osią Ox (gdy a < 0)
17 paź 10:58
tim: Witaj AS.
17 paź 11:02
AS: Również serdecznie pozdrawiam.
17 paź 11:17
KondzioR: dzięki wielkie pozdrawiam
17 paź 11:38
zjeb:
8 cze 15:04