Obliczyć granicę.
Charles: | | 1 | |
lim(1− |
| )2n , gdzie n→∞ |
| | n2 | |
17 paź 11:29
Charles: taki poziom widnieje na tym forum, że sam doszedłem jak to zrobić... Mianowicie e0 = 1
Przez 2,5 godziny, żeby nikt nie wiedział jak to policzyć − żal.
17 paź 14:02
Bogdan:
Dzień dobry.
Charles − to jest forum, którego uczestnikami są uczniowie szkół gimnazjalnych i średnich,
zaglądają czasami tu również studenci i jeśli na forum jest student lub osoba potrafiąca,
a przede wszystkim chcąca pomóc, to przekaże wskazówki lub rozwiązanie zadania z materiału
akademickiego.
Nikt nie ma obowiązku udzielać pomocy, nie można więc formułować opinii w rodzaju: "nikt
tego nie umie", "nikt tego nie wie". Może nikomu nie chciało się odpowiadać na Twoje zadanie?
Skoro sam sobie poradziłeś, to od tego należało zacząć i nie wrzucać zadania na forum.
Używając Twojego obraźliwego tonu powiem Ci tak − żal, że 2,5 godziny rozwiązywałeś
banalne dla studenta zadanie.
17 paź 14:19
tim: Witaj Bogdanie. Dzisiaj trochę będę
17 paź 14:22
Bogdan:
Witaj Tim.
Spróbuj Timie rozmieścić w wierzchołkach 55−kąta liczby 1, 2, 3, 4 tak, by nie sąsiadowały
ze sobą liczby jednakowe oraz 1 z 4 oraz 2 z 3.
17 paź 14:29
Bogdan:
| | 1 | |
Pokażę, jak łatwa była granica lim (1 − |
| )2n dla n→∞ |
| | n2 | |
| | 1 | | 1 | |
(1 − |
| )2n = [ (1 + |
| )−n2 ] = e−2/n → e0 = 1 |
| | n2 | | −n2 | |
17 paź 14:37
tim: Wiem, że się nie da.
Ale jest nieskończenie wiele (tzn ogromna ilość) takich kombinacji i wszystkich nie wypiszę
np.
124312134343212434212434213...
124312431243...
12121212...
17 paź 14:40
Bogdan:
timie, nie masz wypisywać wszystkich, ponumeruj wierzchołki, wstaw jedną z liczb: 1, 2, 3
lub 4 w nr 1, sprawdź, co możesz wstawić w wierzchołki o nr parzystych, a co w pozostałe
wierzchołki.
17 paź 14:43
tim: Hmmm..
nr1 = 1 lub 4
nr2 = 2 lub 3
nr3 = 1 lub 4
nr4 = 2 lub 3
nr5 = 1 lub 4
ALBO
nr1 = 2 lub 3
nr2 = 1 lub 4
nr3 = 2 lub 3
nr4 = 1 lub 4
O to chodzi? Oo
17 paź 14:47
Bogdan:
Zobacz timie, jakie liczby spotkają się w wierzchołkach nr 55 i 1.
17 paź 14:54
tim: 1 z 1
1 z 4
4 z 4
4 z 1
lub
2 z 2
2 z 3
3 z 3
3 z 2
One dają w sumie 5.
Eureka?
17 paź 14:55
tim: A tak zbaczając z tematu: fajny jest matematyczny program Derive 6, choć nie produkują już go,
można ściągnąć demo...
17 paź 14:58
Bogdan:
Tim − teraz wychodzę, wrócę wieczorem
17 paź 14:58
tim: Ja zostaję na straży
17 paź 14:59
tim: I wgl jak ja ci się odwdzięczę? Odpowiedz potem
17 paź 15:01
Charles: Bogdan:
Używając Twojego obraźliwego tonu powiem Ci tak − żal, że 2,5 godziny rozwiązywałeś
banalne dla studenta zadanie.
Po 1 nie studiuje − jestem uczniem 2 klasy LO.
PS. Jestem ciekaw Twoich kwalifikacji.. ; )
17 paź 15:41
tim: Oj zdziwisz sie..
17 paź 19:04
tim: I jedno z następnych pytań, w czym tak ładnie zrobiłeś do pdfa?...
17 paź 20:24
Bogdan:
timie, korzystam z programu PDF Creator, który tworzy wirtualną drukarkę, po utworzeniu
dokumentu wybieram opcję DRUKUJ, wybieram tę wirtualną drukarkę i dokument zostaje
zapisany w formacie PDF.
17 paź 20:30
tim: Ok, mam na kompie, ale gdzie piszesz?
Odpowiedz na wcześniejsze pytania.
17 paź 20:31
Bogdan:
Do [Charles]] − zadania dotyczące granic funkcji, w tym granic ciągów jeszcze niedawno
znajdowały się w programie nauczania szkoły średniej. Teraz niestety nie ma już analizy
matematycznej na tym poziomie kształcenia, jeśli jednak sam, jak widzę, zająłeś się
tym działem matematyki, to należy Ci się uznanie, co nie zmienia mojego niemiłego wrażenia
o Twojej pogardliwej opinii o naszym forum.
Na temat moich kwalifikacji nie wypowiadam się.
Pozdrawiam
17 paź 20:41
Bogdan:
Pisałem maila do Ciebie w Wordzie 2007.
A za co chcesz się
Timie odwdzięczać, nie ma za co, z przyjemnością wymieniłem
z Tobą matematyczne maile
17 paź 20:46
tim: Ale jeszcze nie koniec!

... Jeszcze czworościan i chyba już finish.
17 paź 20:48
Bogdan:
Timie − nie odpuszczasz i to mi się podoba. Spróbuj jednak na razie sam, potem się
włączę do Twoich przemyśleń o czworościanie.
17 paź 20:51
tim: Łatwo mówić..

, został tydzień, a ja MUSZĘ wysłać. Jakby co termin mija 26 pazdziernika
(muszę mieć napisane i zostawione na poczcie), ja myślę dalej, zapisuję to co mam, i tkwię
dalej.
17 paź 20:54
tim: Jeszcze Cię muszę podręczyć... Ale nie bądź zły.
Z czego stwierdzić, w osiemnastokącie foremnym, że bok zielony i fioletowy (pionowy) są
równoległe (patrz rysunek na poczcie)...
Musisz powiedzieć, co mogę dla Ciebie zrobić w zamian.
18 paź 13:52
tim: Tak apropos jakieś rozmnożenie MAGICow...
18 paź 14:43
Bogdan:
Cześć
Tim, pobaw się miarami kątów w tym 18−kącie.
Na rewanż przyjdzie czas, może za 18 lat
18 paź 14:53
tim: Ok, ale będę pamiętał

. Jeszcze nie koniec więc możesz chcieć więcej
18 paź 14:58
Bogdan:
Poczekam
Tim, aż będziesz kimś sławnym, znanym, ważnym. Poproszę Ciebie wówczas
o autograf
18 paź 15:03
tim: Ha, ha bardzo śmieszne.
18 paź 15:08
tim: Więc doszedłem do wniosku, że jeden z boków osiemnastokąta jest równoległy do zielonego
pionowego odcinka. I czy teraz mogę napisać, że coś o przesunięciu może... Już nie mam siły.
18 paź 15:10
Bogdan:
Pożyjemy, zobaczymy. Może się okazać, że Twój autograf będzie cenną zdobyczą

Sądząc po Twoich dotychczasowych osiągnięciach, jest to bardzo prawdopodobne.
18 paź 15:12
Bogdan:
W chwilach, gdy tracę wątek podczas rozwiązywania jakiegoś problemu lub zadania,
gdy brakuje mi pomysłów, gdy jestem jakimś zagadnieniem zmęczony − odkładam sprawę na
1 dzień i staram się przez ten czas o tym nie myśleć.
18 paź 15:15
tim: Łatwo Ci mówić.....
18 paź 15:21
tim:

Jeszcze mam pomysł skorzystania z symetryczności (jak na rysunku wyżej) i wynika, że te punkty
są względem siebie symetryczne i odcinki między nimi równoległe. Teraz możemy np. wykorzystać
przesunięcie równoległe. I mamy równoległość danych boków?
18 paź 15:25
Bogdan:
Tak Timie, dobry pomysł, ale upewnij się, czy badasz ośmiokąt, czy sześciokąt.
Weź co trzeci wierzchołek − co wychodzi?
18 paź 15:34
tim: Tak, wiem, że sześciokąt. Tu źle coś wyszło.
18 paź 15:39
tim:
18 paź 15:41
tim:

A może można od razu skorzystać z tego, że przeciwległe boki sześciokąta są równoległe.
Czarne są równoległe.
Tam są kąty proste (kąty oparte na promieniu).
I z tego wynika, że to jest prostokąt, i boki pomarańczowe też są równe.
18 paź 16:10