PILNE! Znajdź liczbę,która ma rozwinięcie dziesiętne nieskończone okresowe...
bekii: Znajdź liczbę,która ma następujące rozwinięcie dziesiętne nieskończone okresowe:
a)0,1151515...
b)0,2566666...
Bardzo proszę o szybką odpowiedź. To bardzo pilne!
17 paź 18:32
Eta:
0,1(15) = x /*10
1, (15) = 10x /* 100
115, (15)= 1000x odejmujemy od pierwszej równości , drugą:
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 114 | | 57 | |
114 = 990 x => x = |
| = |
| |
| | 990 | | 495 | |
17 paź 18:38
Eta:
drugi przykład :
0,25(6) = x /*100
25, (6)= 100x /*10
256, (6)= 1000x
−−−−−−−−−−−−
dokończ
17 paź 18:41
bekii: Dzięki śliczne

17 paź 18:48