pomocy
paula: nie obliczy sie wartosci wyrazenia x+2/ x
2−4 gdy za x podstawimy 1, 2 , 3, 4


?
17 paź 17:03
tim: Pisz w nawiasach wyrażenia np.
(x + 2) / (x2 − 4)
Podstaw kolejne liczby i sprawdź, w którym nie wyjdzie.
17 paź 17:04
paula: gora i dol mam podstawiac czy tylko dol i kiedy nie wyjdzie
17 paź 17:06
tim: Podstawiasz za x do góry i do dołu.
17 paź 17:12
paula: a kiedy nie wyjdzie gdy bedzie 0 czy minusowa

?
17 paź 17:38
sadasd: (3+3)∧3
30 wrz 13:49
Grzech667: (x+2)/(x−2)(x+2) = 1x−2 jeżeli nie wiesz skąd się to bierze to pytaj
zatem
x∊ℛ\{2}
30 wrz 15:19
PW: Badane wyrażenie jest ułamkiem. Nie obliczy się wartości tego ułamka, gdy mianownik przyjmie
wartość zero (nie definiuje się dzielenia przez zero). Licznikiem nie musisz się więc
zajmować, żeby odpowiedzieć na pytanie.
Podstawiasz w mianowniku kolejno 1, 2, 3 lub 4 w miejsce x i sprawdzasz:
− dla x=1 jest x2−4 = 12−4≠0 − wartość ułamka da się obliczyć
− dla x=2 jest x2−4 = 22−4=0 − wartości ułamka nie da się obliczyć (wystąpiło niewykonalne
dzielenie przez zero)
− dla x=3 jest x2−4 = 32−4 − wartość ułamka da się obliczyć
− dla x=4 jest x2−4 = 42−4 − wartość ułamka da się obliczyć.
Tylko tyle należało zrobić (nie pytali jaka jest wartość wyrażenia, więc nie liczymy tego).
Grzech667 − nie wolno skracać w ten sposób (najpierw ustalić dziedzinę, dopiero skracać).
W tym zadaniu x∊R\{−2, 2}.
30 wrz 16:04