Funkcje - proszę o pomoc
Wojtek: Bardzo proszę o pomoc. Wykresy funkcji: f(x) = ax + b i g(x) = a − bx przecinają się w
punkcie (−12, 4). Znajdź współczynniki a i b, a następnie narysuj te wykresy i wyznacz
współrzędne ich drugiego punktu przecięcia.
17 paź 00:40
AROB: pomogę jeszcze
17 paź 00:49
Wojtek: Będę wdzięczny
17 paź 00:51
AROB:

Dany punkt podstawiamy do wzorów funkcji f(x) i g(x) i tworzymy układ równań:
| | 1 | | 1 | |
− |
| a + b = 4 − |
| a + b = 4 /*2 |
| | 2 | | 2 | |
−a + 2b = 8
a + 2b = 4
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
4b = 12, b = 3
a = −2
| | 3 | |
Zatem funkcje mają wzory: f(x) = −2x + 3, g(x) = −2 − |
| |
| | x | |
(Przepraszam za nieudaną hiperbolę

)
Drugi punkt przecięcia wykresów to (3, −3).
17 paź 01:07
AROB: Drugi punkt można oczywiście wyznaczyć rachunkowo:
| | 3 | |
−2x + 3 = −2 − |
| ( zał. x ≠0 ) |
| | x | |
−2x
2 + 3x = −2x − 3
| | 1 | |
−2x2 + 5x + 3 = 0 ⇒ Δ = 49, x1 = − |
| , x2 = 3 |
| | 2 | |
Dla x = 3 mamy y= −3, czyli drugi punkt przecięcia (3,−3).
17 paź 01:13